Icoana Sfintilor Trei Ierarhi de la Schitul Prodromu

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi de la Schitul Prodromu Mareste imaginea.

Schitul Prodromu este situat la capatul rasaritean al peninsulei Athonite, pe teritoriul Manastirii Marea Lavra, intr-un pustiu si pietros numit Vigla. Locul, salbatic si cu minunate frumuseti naturale, este prielnic linistirii si inaltelor contemplatii duhovnicesti, la care insasi atmosfera inconjuratoare te indeamna. Locul a fost din vechime indragit de pustnici, doritori de inalta vietuire duhovniceasca. Cand Sfantul Petru Athonitul a venit la Athos, a ales sa vietuiasca in acest loc. Ulterior Sfantul Atanasie, intemeietorul Lavrei, tot aici si-a gasit pestera, care pana astazi sta marturie, in peretele prapastios al Viglei.

Schitul Prodromu

Calugarii romani, venind la Athos pentru o mai inalta vietuire duhovniceasca, au ajuns in chip firesc si la Vigla. Pe la anul 1750, cativa monahi romani, sub povatuirea duhovniceasca a unui ieromonah Macarie, pustniceau la paraclisul Sfantului Ioan Botezatorul, de la care mai apoi si schitul si-a luat numele.

Inca nu s-a gasit o marturie cu privire la intemeietorii paraclisului. Pe peretele sudic al lui, in afara, se afla insa inscriptia: „Reinnoit de ieromonahul Iosif Hiotul, 1754", ceea ce inseamna ca paraclisul este mai vechi, precum o arata si frumoasele icoane din catapeteasma.

Intre icoanele pastrate in Paraclisul Sfantul Ioan Botezatorul se numara si cea a Sfintilor Trei Ierarhi. Aceasta icoana are o istorie aparte deoarece a fost pictata in urma unei minuni a Sfintilor Trei Ierarhi.

Cu un secol inainte de intemeierea schitului sihastrii din zona sufereau mult de sete, pentru ca aceasta parte a muntelui este cu totul lipsita de apa.

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi - Prodromu

Cu toate staruintele si rugaciunile lor, multa vreme nu au putut gasi apa dorita. Pe la anul 1720, Sfintii Trei Ierarhi s-au aratat unui pustnic roman imbunatatit caruia i-au zis: „sapa acolo langa maslini si vei gasi apa", ceea ce s-a si intamplat. Au gasit apa la 8 metri adancime si au facut fantana care se vede si astazi si de unde parintii luau apa pentru Sfanta Proscomidie.

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi

Ca multumire si in cinstea celor Trei Ierarhi, parintii au pictat icoana lor, care se cinsteste cu evlavie pana astazi in paraclisul Sfantului Ioan Botezatorul.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

27 Ianuarie 2014

Vizualizari: 6414

Voteaza:

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi de la Schitul Prodromu 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE