Taierea capului Sfantului Ioan in iconografie

Taierea capului Sfantului Ioan in iconografie Mareste imaginea.

Sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este ultima dintre sarbatorile inscrise cu rosu in calendarul bisericesc.

Sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este redata in mai multe chipuri. In unele reprezentari, Sfantul Ioan apare sub chipul ingerului in trup. Are aripi pentru ca a fost vestitor, trimis al lui Dumnezeu. Sa nu uitam ca ingerii, mesageri ai vointei dumnezeiesti, sunt reprezentati cu aripi. In picturile "inger in trup", Sfantul Ioan isi tine capul cu mana dreapta, iar in mana stanga un pergament cu mesajul central al propovaduirii sale: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor".


In alte icoane, Sfantul Ioan este asezat in pustie, unde a si petrecut multi ani, mai inainte de a veni la Iordan pentru a-L propovadui pe Mesia. In partea de sus a icoanei, Iisus Hristos coboara din cer si il binecuvinteaza, in timp ce Sfantul Ioan tinde spre Acesta mainile in rugaciune. In mana stanga, sfantul tine un filacter desfasurat, cu mesajul: "Iata, Fiule al lui Dumnezeu, ce patimesc cei ce vadesc oamenilor pacatele lor, celor ce nu-si recunosc greseala. Iata capul meu: Irod l-a taiat". In partea de jos a icoanei apare zugravit capul sau, asezat pe o tipsie, iar intr-o parte, la radacina unui copacel, este asezat un topor, care trimite la cuvintele cu care Sfantul Ioan si-a inceput predica: "Faceti roada vrednica de pocainta. (...) Iata securea sta la radacina pomilor si tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc" (Matei 3, 8-10).


O alta reprezentare pentru aceasta sarbatoare, este taierea capului Sfantului Ioan in afara temnitei, desi Scriptura ne vesteste ca acest lucru a fost savarsit in locul in care era inchis (Matei 14, 10, Marcu 6, 28). Motivul pentru care iconografii au ales sa reprezinte nelegiuita fapta ca si cum ar fi avut loc in afara temnitei, se bazeaza pe faptul ca moartea celor placuti lui Dumnezeu nu poate fi trecuta cu vederea, oricat de mult s-ar cauta sa fie ascunsa.


Din aceasta perspectiva, aceasta icoana poate fi un arhetip al pogorarii la iad a Mantuitorului. Dupa cum moartea Sfantului Ioan nu poate ramane ascunsa, ci evadeaza dincolo de zidurile temnitei, tot asa nici iadul nu-L poate tine pe Hristos, Cel care a biruit moartea.

Avand in vedere ca decizia taierii capului Sfantului Ioan a fost luata cu ocazia aniversarii zilei de nastere a regelui Irod, sunt icoane ale sarbatorii care redau ospatul, dansul Irodiadei si taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta reprezentare are si scopul de a ne aminti ca neinfranarea de la patimile trupesti intra in conflict cu dreptatea si sfintenia sau poate duce la uciderea unor oameni nevinovat



Tropar la sarbatoarea taierii cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul

Pomenirea dreptului cu laude, iar tie destul iti este marturia Domnului, Inaintemergatorule. Ca te-ai aratat cu adevarat mai cinstit si decat proorocii. Ca te-ai invrednicit a boteza in repejunile Iordanului pe Cel Propovaduit. Drept aceea, pentru adevar nevoindu-te, bucurandu-te, ai binevestit si celor din iad pe Dumnezeu, Cel Ce S-a aratat in trup: pe Cel Ce a ridicat pacatul lumii si ne-a daruit noua mare mila.

Condac la sarbatoarea taierii cinstitului cap al Sfantului Ioan Botezatorul


Marita taiere a Inaintemergatorului, randuiala Dumnezeiasca a fost, ca si celor din iad sa propovaduiasca venirea Mantuitorului. Sa se tanguiasca Irodiada, care a cerut ucidere faradelege, ca nu Legea lui Dumnezeu, nici viata cea vie a iubit, ci pe cea amagitoare si vremelnica.

Adrian Cocosila

27 August 2014

Vizualizari: 6974

Voteaza:

Taierea capului Sfantului Ioan in iconografie 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE