Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur

Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Gura de Aur (347-407) este praznuit pe 13 noiembrie. Sfantul Ioan Gura de Aur, unul dintre cei mai cunoscuti, pomeniti si iubiti sfinti ai Bisericii Ortodoxe, s-a nascut in anul 347, in Antiohia.

Intreaga lui viata si-a dedicat-o zidirii Bisericii lui Hristos, pentru care nu a crutat nimic, nici macar pe sine. Cuvantarile sale sunt de o inaltime neegalata nici pana astazi, prin ele sfantul urmarind zidirea celor sfinte in inimile crestinilor si atacarea abuzurilor de orice fel, politice si autoritaea din Biserica si din Imperiul Roman din acea vreme.

Sfantul Ioan Gura de Aur predicand Evanghelia (miniatura)

Ajuns in cele din urma episcop si Patriarh al Constantinopolului, el a fost exilat de trei ori de catre imparateasa bizantina Eudoxia. De fiecare data, motivul exilarii sale a venit din viata sa de nevointa, pe care cei de langa el o pizmuiau, vazand in ea caderile lor. In cel de-al treilea exil, Sfantul Ioan Hrisostom a si muri, dupa o calatorie lunga de trei luni de zile, sub stricta supraveghere, in conditii foarte aspre. El a murit la data de 14 septembrie 407, in localitatea Comana - Komana din Pont. Trupul sau a fost inmormantat in Komana, unde a si ramas vreme de 30 de ani. Cu toate ca el a adormit intru Hristos in ziua de 14 septembrie, el este pus in calendar in data de 13 noiembrie, in ziua de 14 septembrie fiind praznuita Inaltarea Sfintei Cruci.

Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur. Istoria si cinstirea lor de catre crestini.

Sfintele sale Moaste au fost cinstite cu multime de dragoste inca din primele zile ale trecereii sale la Domnul. In anul 434, unul dintre ucenicii sai, numit Proclu (434-447), ajungand Patriarh de Constantinopol, e, dupa 4 ani, a cerut voie imparatului bizantin Teodosie, sa aduca in Constantinopol trupul Sfantului Ioan Gura de Aur. Abia in anul 438 crestinii au reusit sa aduca in orasul lui Constantin trupul Sfantului Ioan, in vremea domniei imparatului Teodosie al II-lea (408-450).

Sicriul Sfantului Ioan Gura de Aur - Komani, Georgia

In dorinta de a aduce trupul sau in Constantinopol, cei insarcinati cu minunata misiune nu au reusit, oricat s-au straduit. Astfel, imparatul Teodosie va spune despre acestea: "Noi, cinstite parinte, socotind ca trupul tau este mort ca al altora, am vrut fara multa chibzuiala sa-l ridicam si sa-l aducem iarasi la noi. Din cauza aceasta dorinta noastra, pe buna dreptate, nu ni s-a implinit. Dar tu, cinstite parinte, ca cel care ai invatat pe toti pocainta, iarta-ne greseala si te daruieste noua ca unor fii iubiti de parintele lor, si veseleste cu venirea ta pe cei ce te doresc." Abia dupa rostirea acestei rugaciuni, scrise si asezate in sicriul sfantului, acesta s-a usurat, crestinii putand sa-l ridice si sa mearga cu el spre Constantinopol.

Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur in Constantinpol (miniatura)

Pomenirea mutarii Sfintelor sale Moaste din Komana, in Constantinopol, se face pe data de 27 ianuarie. Moastele Sfantului Ioan Hrisostomul au fost duse mai intai in Biserica Sfantului Apostol Toma, numita "a lui Amantie", iar dupa aceea la Biserica Sfanta Irina. A doua zi, dis de dimineata, Sfintele sale Moaste au fost asezate intr-o mult cinstita lacra, iar mai apoi duse in Biserica Sfintii Apostoli. Cand a fost asezat in mareata biserica, din gura Sfantului Ioan s-au auzit cuvintele: "Pace tuturor." Cu mare cuviinta, mai apoi, racla cu Sfintele Moaste a fost ingropata in pamant, in Sfantul Altar, langa Moastele Sfantului Grigorie Teologul, iar cand se savarsea Sfanta Liturghie, a carui autor si era sfantul, se faceau mari minuni. Cinstirea sfintelor lui Moaste s-a generalizat inca din secolul al IX-lea.

Mai inainte de caderea Constantinopolului sub turci, in anul 1453, Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost trimise, printr-un edict, la Manastirea Marea Lavra, in Sfantul Munte Athos, de catre imparatul Ioan Tsimiskis (969-976). O parte din mana a sfantului a fost trimisa, in luna iulie a anului 1284, de catre imparatul Andronic Palaeologul (1282-1328), la Manastirea Filoteu, tot in Sfantul Munte Athos.

Mana Sfantului Ioan Gura de Aur - Manastirea Filoteu, Athos

O parte din sfintele sale Moaste au ramas in Biserica Sfintii Apostoli pana la Prima cadere a Constantinopolului, in vremea Cruciatilor, in anul 1204. Dupa dureroasele lucruri savarsite de cruciati, Moastele Sfintilor Ioan si Grigorie Teologul au fost duse in Venetia, iar mai apoi in Roma. Cinstitul sau trup a fost asezat mai intai intr-un pridvor al unei Biserici medievale, inchinate Sfantului Apostol Petru. Mai tarziu, in data de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate in Biserica cea mare a Sfantului Petru, fiind asezate intr-o Capela special amenajata pentru ele.

Lacra in care au fost aduse Sfintele Moaste, din Roma in Constantinopol

Dupa 800 de ani, moastele celor doi sfinti au ajuns sa fie inapoiata Bisericii din Constantinopol. Acestea au fost restituite Bisericii Constantinopolului in data de 27 noiembrie 2004, de catre Papa Ioan Paul al II-lea. Moastele Sfantului Ioan Hrisostom, transportate intr-o racla legata cu panglica rosie, si ale Sfantului Grigorie Teologul, asezate intr-o racla legata cu panglica galbena, se afla astazi in Biserica Sfantului Gheorghe din Patriarhia Ecumenica din Constantinopol.

Particele din Sfintele sale Moaste se mai afla si in Manastirea Vatoped, Manastirea Iviron, Manastirea Dionisiu si Manastirea Dochiariu, aflate tot in Sfantul Munte. O parte din Moaste se poate sa fi ajuns si in Cipru, atata timp cat in micuta si izolata localitate Mesana, din Pafos, se afla o Manastire inchinata Sfantului Gheorghe de Komana, iar denumirea de Komana - Comana - se refera la localitatea Komana din Pont. Se poate ca Moastele Sfantului Ioan sa fi fost pastrate in aceasta biserica, dupa aducerea lor in Cipru, din Komana, mai inainte de ducerea lor in Constantinopol.

<a href='/predici-la-sarbatorile-de-peste-an/71669-predica-la-sfantul-grigorie-teologul' _fcksavedurl='/predici-la-sarbatorile-de-peste-an/71669-predica-la-sfantul-grigorie-teologul' title='Predica la Sfantul Grigorie Teologul' class='linking auto'>Sfantul Grigorie Teologul</a> si Sfantul Ioan Gura de Aur - Patriarhia din Contantinopol

Sfintele Moaste ale Sfantul Ioan Gura de Aur. Unde se mai gasesc?

* Manastirea Darvari, Bucuresti, Romania.
* Manastirea Secu, Judetul Neamt, Romania.
* Catedrala Episcopala din Craiova, Romania.
* Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Biserica Sfanta Ecaterina, Facultatea de Teologie, Bucuresti

* Catedrala Sfantul Gheorghe, Patriarhia Ecumenica de Constantinopol (actualul Istanbul), Turcia.
* Manastirea Filoteu, Sfantul Munte Athos, Grecia, pastreaza mana dreapta a Sfantului Ioan Gura de Aur.
* Manastirea Vatoped, Sfantul Muntele Athos, Grecia, pastreaza cu mare cinste capul Sfantului Ioan, cu urechea stanga intreaga. Se spune de catre parintii cei din vechime, ca la urechea stanga i-a talcuit Sfantul Apostol Pavel intelesurile Sfintelor sale Epistole si a ramas neputrezita spre marturie ca a fost adevarata talcuirea sfantului.
* Manastirea Varlaam, Meteora, Grecia.
* Capela Imaculata Conceptie, Basilica San Pietro, Roma, Italia.

Capul Sfantului Ioan Gura de Aur - Manastirea Vatoped

Sfantul Ioan Gura de Aur in iconografie

In cartea numita "Erminia lui Dionisie din Furna", carte aflata la indemana zugravilor de chipuri sfinte, in dreptul Sfantului Ioan Gura de Aur, citim urmatoarele: "Sfantul Ioan Gura de Aur, scund foarte si subtirel, mare la cap, cu nasul plecat si narile late, galben cam albinet; melcii ochilor gavanati si ochii mari besicati, avand cautatura vesela; mare la frunte si golas, cu multe zbarcituri, si cu urechile mari si falcile trase inauntru, de mult post si grija necurmata ce avea; cu putina barba, parul plavit si carunt, zice: Dumnezeule, Dumnezeul nostru, Cela ce painea cea cereasca, hrana a toata lumea, pre Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos L-ai trimis Mantuitor."

Sfantul Ioan Gura de Aur Sfantul Ioan Gura de Aur

Tropar si Condacul Sfantului Ioan Hrisostom

Din gura ta, ca o lumina de foc stralucind harul toata lumea a luminat, vistieriile neiubirii de argint lumii a castigat, inaltimea gandului smerit noua ne-a aratat. Ci, cu cuvintele tale invatandu-ne, Parinte Ioane Gura de Aur, roaga pe Cuvantul Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!

Din cer ai primit dumnezeiescul har si cu buzele tale pe toti ii inveti sa se inchine unui Dumnezeu in Treime, Ioane Gura de Aur, preafericite cuvioase; dupa vrednicie te laudam deci pe tine, ca esti invatator, ca cel ce arati cele dumnezeiesti.

Teodor Danalache

Sfantul Ioan Gura de Aur Sfantul Ioan Gura de Aur Sfantul Ioan Gura de Aur

27 Ianuarie 2019

Vizualizari: 46517

Voteaza:

5.00 / 5 din 5 voturi.

Comentarii (2)

  • Dinu RobertPostat la 2012-11-12 14:28

    Salut Daniel Miclea. Referitor la nedumerirea ta am sa-ti redau un fragment din cartea " Sfantul Nectarie Taumaturgul " Citez : " Abia dupa aproape 20 de ani de la adormirea sa [a Sfantului Ierarh Nectarie] pronia divina a permis desfacerea trupului in cele dintru care a fost alcatuit, dar au ramas desigur cinstitele oase , sub forma de sfinte moaste izvoratoare de mir. Auzind acestea , o femeie din Atena s-a intristat foarte tare. In aceeasi seara a vizitat-o in vis Sfantul Nectarie si i-a zis : " Nu te necaji degeaba! Eu L-am rugat pe Domnul sa permita desfacerea sfintelor moaste. Sunt atatea biserici noi care s-au construit intre timp in cinstea mea. De ce sa nu aiba fiecare cate o particica din sfintele moaste spre inchinare ? .." S-a trezit infricosata si cu bucurie in suflet a dat slava sfantului pentru ca o luminase in aceasta indoiala a ei. La fel si cu moastele Sfantului Ioan Gura de Aur , moastele sale fiind in mai multe particele spre inchinare in cat mai multe biserici cu putinta.

  • daniel micleaPostat la 2010-01-27 15:03

    Este normal ca &quot;parti&quot; ale corpului Sf Ioan Hrisostom sa fie impartite intre diferite manasitri? Corpul omenesc, cu atat mai mult al unui sfant, trebuie sa fie pastrat in intregul sau si nu impartit in bucati. Ma intreb, ce ar zice Sf Ioan Gura de Aur cand ar vedea ce au facut oamenii cu trupul sau.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE