Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol

Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Apostoli este una dintre cele mai renumite biserici ortodoxe din maretul Constantinopol, orasul Istanbul - Istambul - de astazi. Alaturi de aceasta renumita biserica a Sfintilor Apostoli, care astazi nu mai exista, minunata capitala a Imperiului Bizantin mai gazduieste si alte locasuri de cult, precum: Biserica Sfanta Sofia, Biserica Vlaherne, Manastirea Studion, Biserica Chora, Biserica Pammakaristos, Biserica Sfanta Irina si altele asemenea.

Biserica Sfintii Apostoli a fost centrul multor evenimente marete din Constantinopol, fiind a doua ca importanta, dupa Biserica Sfanta Sofia, aflata la mica distanta de aceasta. In Biserica Apostolilor a fost intronizat patriarhul Niceta I (765-780), alaturi de multi alti ierarhi. Tot in aceasta s-au tinut multe intalniri si sedinte de mare amploare. La anumite sarbatori, precum Duminica lui Toma si praznuirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, familia imperiala, alaturi de imparat, participa la Sfantul Liturghie, tinuta in acest loc.

 

Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol - Apostoleion - a fost construita de catre Sfantul Imparat Constantin cel Mare, ca biserica mausoleu si ca mormant martiric pentru Moastele celor 12 Sfinti Apostoli. Se crede ca aceasta biserica avea cel putin dimensiunile Catedralei Sfanta Sofia, pastrata pana astazi in celebra capitala crestina. Trupul imparatului a fost mutat in momentul in care au ajuns aici Moastele Sfintilor Apostoli.

Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol - scurt istoric

Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol a fost construita de Sfantul imparat Constantin cel Mare, in secolul al IV-lea, pe cel mai inalt deal cuprins intre zidurile nou-infiintatului oras din Bizant. Biserica, avand forma de cruce, a fost zidita lipita de peretele rotund al Mausoleului lui Constantin. Avand planul in forma de cruce greceasca, biserica era incununata cu o turla cu ferestre si patru fara ferestre, cele patru fiind asezate pe bratele crucii.

Imparatul Constantin cel Mare a murit in Nicomidia, in anul 337, cu putin inainte de terminarea construirii bisericii. In momentul in care lucrarile de zidire s-au incheiat, trupul lui Constantin cel Mare a fost mutat in aceasta biserica-mausoleu de catre fiul si succesorul sau, Constantiu.

Textele privitoare la Biserica Sfintilor Apostoli, zidita la Constantinopol de catre Constantin si fiul sau Constantiu, inainte de anul 356, spre a adaposti cenotafele (mormintele imaginare, sarcofagele comemorative) celor doisprezece Apostoli ai lui Hristos, precum si sarcofagele membrilor familiei imperiale, nu sunt prea clare pentru a ne da certitudinea ca indicatiile cuprinse in ele despre asemanarea cu o cruce se refera la un plan in forma de cruce libera, sau la o bazilica cu transept. In orice caz, sfantul Ambrozie a ales un plan in forma de cruce pentru Biserica Sfintilor Apostoli, pe care a ridicat-o in orasul sau Milano, atat de receptiv, cum am vazut si mai inainte, la influentele venite din provinciile rasaritene ale imperiului.

In anul 356 sau 357, Constantiu a adus in Constantinopol Moastele Sfantului Apostol Andrei (capul), din Insula Ahaia, cat si pe cele ale Sfintilor Apostoli Luca Evanghelistul si Timotei, din Efes. La doua secole dupa inaltarea acestei minunate biserici, cladirea necesita deja o reconstruire completa. Potrivit istoricului Procopius, cat si altor istorici mai noi, Biserica Sfintii Apostoli a fost reconstruita de catre imparatul Justinian. Scriitorul cunoscut sub numele de Pseudo-Codinus atribuie insa aceasta biserica Imparatesei Teodora.

Biserica acestuia a fost proiectata si zidita de catre renumitii arhitecti Antemius din Tralles si Isidor de Milet. Eusebiu de Cezareea marturiseste despre aceasta biserica faptul ca avea portice de-a lungul tuturor celor patru pereti de marmura, acoperisul aflandu-se la mare inaltime si fiind in intregime aurit cu aur.

Biserica Sfintilor Apostoli a fost ridicata de acesta la Constantinopol, intre 536 si 550, pentru a inlocui vechiul sanctuar al lui Constantin si Constantiu, foarte deteriorat pe atunci. Biserica cea noua, a Imparatului Justinian, a fost sfintita la data de 28 iunie 550. Biserica rezidita de imparatul Justinian avea forma de cruce greaca, purtand cinci domuri si un dublu pronaos. O arhitectura oarecum similare poate fi observata la Basilica San Marco din Venetia si la Biserica Sfantul Apostol Ioan, din Efes. Biserica Sfintii Apostoli semana, dupa oarecare comparatii si argumente ale istoricilor, cu oarecare copii mai tarzii ale acesteia, printre care si Biserica Saint-Front din Perigeux.

Desi aceasta biserica nu mai exista astazi, ne putem face insa o idee despre ea dupa descrierile lasate de Procopius, Constantin din Rhodos (intre 931 si 944) si Nicolae Mesarites (aprox. 1200). Aceasta era o biserica cu un plan in cruce greaca, avand patru brate egale bine degajate, precedate de un nartex dublu si de un atrium. Era acoperita de cinci cupole, ale caror impingeri se neutralizau: una in centru, celelalte pe fiecare dintre bratele crucii.

Deasupra intrarii principale in Biserica Sfintilor Apostoli se afla o inscriptie in piatra ce amintea felul mortii fiecarui Sfant Apostol al Domnului. Potivit unei marturii istorice, pastratoare a acestei inscriptii, citim: "Marcu este dat mortii de oamenii din Alexandria; Matei doarme somnul cel mare al vietii; Roma il vede pe Pavel murind de sabie; Filip patimeste cum a patimit si Petru; Bartolomeu moare pe cruce; Simon pe Cruce isi da viata; in Roma paganul Nero il crucifica pe Petru; in viata si moarte traieste Ioan; Luca moare in pace, la sfarsit; barbatii din Patras il crucifica brutal pe Andrei; un cutit curma viata lui Iacov; sulitele strapung trupul lui Toma, in India."

Imparatul Vasile I, numit si Macedoneanul (867-886), a renovat aceasta cladire in intregime. In anul 1328, un insemnat cutremur de pamant a daramat statuia Arhanghelului Mihail, pe care imparatul Mihail al VIII-lea Paleologul (1261-1282) o asezase in varful unei coloane inalte de marmura, spre aducere aminte de recastigarea Constantinopolului din mainile cruciatilor si sfarsitul controlului latin asupra acesteia. Biserica Sfintii Apostoli a fost restaurata, pentru a doua oare, la o mare amploare, de catre imparatul Andronic II Paleologul (1282-1328).

Pana in secolul al XI-lea, cea mai mare parte dintre imparati, patriarhi si episcopi au fost inmormantati in aceasta biserica. Dintre acestia multe ramasite erau cinstite ca Sfinte Moaste. Alaturi de Moastele Sfintilor Apostoli, amintite mai sus, in aceasta biserica au mai fost aduse si alte noi comori: Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur si ale Sfantului Grigorie Teologul. Alaturi de acestea se aflau numeroase sfinte racle si Moaste ale sfintilor si martirilor binecredinciosi. O bucata din colona de piatra de care a fost legat Hristos, in vremea Patimilor, a fost si ea adusa in aceasta cinstita biserica. Aceasta din urma relicva este astazi pastrata in Biserica patriarhala Sfantul Gheorghe din Fanar, Constantinopol

Cea mai mare parte dintre aceste sfinte odoare au luat drumul Apusului, odata cu alungarea cruciatilor din Constantinopol. Vase de aur si argint, sfinte racle si Moaste nepretuite, vestminte brodate in fir de aur, icoane de aur si argint, deosebit de vechi se afla astazi in multe dintre muzeele lumii apusene, precum cele din Roma si San Marco, Venetia. Istoricul Niceta Choniates mentioneaza, in insemnarile sale, ca armata cruciatilor au devastat mormintele celor din Biserica Sfintii Apostoli, fara pic de respesct fata de cei adormiti, spre a le jefui de cele de pret ale lor. Nici mormantul imparatului Justinian nu a fost crutat.

In anul 1420, cand calatorul florentin, Buondelmonti, a vazut Biserica lui Iustinian, aceasta era si ea "ruinata de vreme". Biserica Sfintii Apostoli a fost daruita patriarhului ortodox de catre sultanul otoman, dupa cucerirea capitalei, in anul 1453. Patriarhul Ghenadie a asezat in aceasta biserica Scaunul Patriarhal de Constantinopol, insa datorita putinatatii crestinilor din acest cartier si a starii proaste a zidurilor, acesta s-a vazut nevoit a fi mutat in Biserica Pammakaristos, unde a si ramas pana in anul 1586, cand va fi definitiv mutat in Biserica Sfantul Gheorghe din Fanar. In anul 1461, Mahomed al II-lea a daramat-o pentru a o inlocui cu o mare moschee: Fatih Mosque (Moscheea Cuceritorului).

Nimic nu mai poate fi vazut pe locul original al bisericii, decat o moschee straina de duhul crestin. Tot ce era odata Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol sunt acum doar cateva Sfinte Moaste, pastrate, din mila lui Dumnezeu, in Patriarhia din Constantinopol sau in alte mari manastiri athonite. Multe dintre obiectele de mare valoare ale acestei biserici se afla astazi in Apus, o parte dintre acestea putand fi vazute in Trezoreria de la Biserica Sfantul Marcu, Venetia.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 27913

Voteaza:

Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE