Frica de singuratate

Frica de singuratate Mareste imaginea.

Nu te teme, nu esti singur. Singur este cel care nu stie de Dumnezeu, chiar de i-ar fi toti oamenii tovarasi. Unul ca acesta si intr-o tovarasie cat se poate de numeroasa va spune, cum spun si acum unii: "Ma plictisesc! Nu stiu ce sa mai fac. Toate ma plictisesc cumplit". Acestea sunt suflete goale de Dumnezeu, cenusa fara foc. Iar tu nu esti singur, fiindca stai cu Domnul, si Domnul e cu tine.

Asculta-l pe marele Pavel, apostolul neamurilor, care a fost dintr-o data parasit de toti si spune: "Nimeni n-a ramas cu mine, ci toti m-au parasit, iar Domnul a statut langa mine si m-a intarit." Si acum priveste ce nadejde vie are el in Domnul Cel viu: "Si ma va izbavi Domnul de tot lucrul rau, si ma va mantui la imparatia Sa cea cereasca" (II Timotei 4, 16-18).

Vezi cat de luminos gandea si vorbea sluga lui Hristos, Pavel, in acele zile de inceput, cand in intreaga lume nu se afla nicio biserica zidita si niciun domnitor crestin? Iar astazi tot pamantul este impodobit cu biserici crestine si crestinii se numara cu sute de milioane.

Asadar nu te intrista din pricina singuratatii pe care o ai de indurat acolo unde traiesti. Daca, asa cum scrii, te simti ca in pustie, sa stii ca foarte multi tocmai in pustie s-au mantuit. Dar toti acesti pustnici ai lui Dumnezeu s-au inaltat pana in preainalta tovarasie a lui Dumnezeu si a ingerilor lui Dumnezeu. Altfel n-ar fi putut indura pustia. Au fost unii dintre ei care timp de cincizeci de ani n-au vazut fata omeneasca, si totusi nu spuneau: "Suntem singuri! Ne plictisim!" Caci Dumnezeu era cu ei si ei erau cu Dumnezeu.

Omul poate trai fara orice si fara oricine, numai nu fara Dumnezeu. Aceasta este marturia lor, pe care au lasat-o Bisericii ca pe un capital. Insa nu se stie sa nu fie trait vreun ateu cincizeci de ani in deplina singuratate, in pustie. Un asemenea fapt n-a fost inregistrat in istoria neamului omenesc.

Ateul nu-i in stare de asa ceva. El simte plictis si in tovarasia oamenilor, plictis care devine cumplit de chinuitor, chiar de nesuferit in lipsa lor. El cauta oameni pentru a-i intepa cu acul veninos al ateismului sau si a se hrani cu durerea lor. Iar in pustie pe cine sa intepe afara de sine insusi? Si cu a cui durere sa se hraneasca, afara de durerea sa?

Ca atare, zboara neincetat cu gandurile la inaltimea duhovniceasca, unde salasluieste Cel a Carui tovarasie este mai insemnata si mai vrednica de iubit decat orice tovarasie de pe pamant. Lui slujeste-I, cu El intovaraseste-te; Lui tamaiaza-I, de El indulceste-te; Lui vorbeste-I, despre El graieste; pe El iubeste-L, si iubeste-L, si iubeste-L, cu toata inima, cu toata puterea, cu toata mintea ta. Si pentru dragostea ta El va afla un mijloc sa le deschida celor din preajma ta ochii si inimile si sa le insufle credinta vie in El, asemanatoare credintei tale.

Atunci la voi va canta slava lui Dumnezeu nu un solist, ca acum, ci un cor intreg.

Pace tie si sanatate de la Domnul.

Sfantul Nicolae Velimirovici
"Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi", Scrisoarea nr. 236.

31 August 2010

Vizualizari: 8744

Voteaza:

Frica de singuratate 5.00 / 5 din 1 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

 • Elena BoangiuPostat la 2011-03-16 06:41

  Numai in singuratate Il regasim pe Bunul Dumnezeu.Nu poti sa fii in toate locurile si cu atatea pe cap si sa te mai gandesti doar o secunda la Domnul...nu ai cum...insa cand te odihnesti o clipa,te asezi si cugeti la viata ta...atunci vine nevoia de singuratate caci atunci iti indrepti gandurile catre Domnul...

 • G AnaPostat la 2011-02-14 12:04

  fara Dumnezeu, totul este desartaciune!

 • Mitrache Cristina-ElenaPostat la 2010-09-26 07:42

  Buna ziua!Imi cer scuze,dar,desi nu sunt atee(ba,dimpotriva!),nu sunt de acird cu ceea ce se spune aici,si anume ca ateii s-ar hrani cu suferinta altora.Eu am prieteni atei,si ma inteleg foarte bine cu ei,sunt oameni foarte buni si de ajutor.Unul din ei mi-a salvat viata;nu voi putea niciodata sa uit acest lucru.In schimb,am vazut crestini care toata ziua merg la bserica,fac matanii,spun rugaciuni,fac donatii si pe la manastiri,si dupa aceea...sa nu va spun ce fac.Bineinteles ca toti pacatuim,tocmai de aceea cred ca ar fi mai bine sa nu ne pripim in a ne judeca semenii si a le pune imediat etcheta,parerea mea.

 • Vasa NastaPostat la 2010-09-04 05:51

  Cu adevarat singur si plictisit poate fi numai cel care nu-l are in inima sa pe Dumnezeu ! Multumesc Dulcelui Iisus pentru Slava Sa cea Mare si ca toate clipele vietii mele sunt indreptate catre bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului al carui ajutor in cer in orice moment al vietii mele ! Atunci cand conduc auto, muncesc la birou chiar si in gradina casei simt ajutorul divin al bunului Dumnezeu ! Asa sa ne ajute Dulcele Iisus ! Amin.

 • Ana-Maria LupuPostat la 2010-08-31 14:51

  asa consideram si eu inca dinainte de a citi acest articol:singur este cel care nu Il are pe Dumnezeu in ganduri.Perfect adevarat.Eu nu sunt niciodata plictisita,ci dimpotriva,simt ca nu am destul timp liber sa il dedic lucrurilor cu adevarat importante:rugaciuni,convorbiri cu Dumnezeu,fac asta pe drum spre serviciu,in metrou,pe strada si cand sunt singura acasa.Ador singuratatea printre oameni,caci asa am destul timp sa Il dedic Lui Dumnezeu!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE