Smerenia ne preschimba din oameni pacatosi in oameni virtuosi

Smerenia ne preschimba din oameni pacatosi in oameni virtuosi Mareste imaginea.

Smerenia ne preschimbă din oameni pacatosi in oameni virtuosi.
Trebuie să uităm de izbânzile noastre!

Dacă doreşti să fie socotită mare izbânda ta, nu te lăuda cu ea! Astfel vei arăta că este şi mai mare! Să nu socoteşti că ai făcut ceva şi ai ajuns la capăt (ai epuizat toate posibilităţile). Pentru că, dacă atunci când suntem păcătoşi, devenim virtuoşi din pricina faptului că ne dăm seama, precum vameşul, de realitatea stării noastre, nu cu atât mai mult se va întâmpla aceasta când suntem virtuoşi şi ne socotim pe noi înşine păcătoşi? Prin urmare, smerenia ne preschimbă din păcătoşi în oameni virtuoşi, deşi aceasta nu este smerenie, ci recunoaştere a stării păcătoase.

Aşadar, de vreme ce smerenia are atâta înrâurire asupra păcătoşilor, gândeşte-te cât poate să-i influenţeze smerenia pe cei virtuoşi! Deci, nu pierde ostenelile tale, nu arăta lipsite de folos sudorile tale (ostenelile tale), nu alerga în deşert, încât, după atâta alergătură, să-ţi risipeşti în zadar toate strădaniile! Domnul ştie mult mai bine şi decât tine izbânzile tale, şi nu va uita să-ţi răsplătească nici paharul cu apă rece pe care l-ai dat.

Dacă scoţi un suspin, dacă dăruieşti chiar şi o drahmă, o va primi cu multă mulţumire şi o va pune pe seama ta, şi te va răsplăti cu dărnicie pentru aceasta. De ce ne povesteşti continuu izbânzile tale, şi le scoţi înainte în orice moment? Nu ştii că Dumnezeu, nu te va lăuda, dacă tu te lauzi continuu? Insă nu va înceta să te laude în faţa tuturor, dacă continuu vorbeşti de rău? Cu siguranţă pentru că nu vrea să micşoreze valoarea luptelor tale. Ce spun că nu vrea să micşoreze valoarea lor? Este lucru sigur că face orice, şi Se îngrijeşte să te răsplătească cu dărnicie pentru lucrul cel mai mic, şi Se străduieşte să afle o pricină, ca să te poată izbăvi de iadul cel veşnic. De aceea îţi dă întreaga plată de o zi, chiar dacă începi munca la ceasurile cinci după amiază. Şi dacă nu există înlăuntrul tău nicio pricină de mântuire, spune: „Dar Eu am făcut ca numele Meu să nu fie pângărit în ochii neamurilor..." (Iezechiel 20,14).

Chiar dacă suspini în mod simplu, chiar dacă doar lăcrimezi, El răpeşte (găseşte) degrabă prilejul ca să te mântuiască. Deci, să nu ne trufim, ci să ne socotim netrebnici, ca să ne arătăm folositori! Căci dacă te socoteşti vrednic de cinste îţi pierzi degrabă însuşirea morală, chiar dacă eşti vrednic cu adevărat. De aceea trebuie să uiţi de izbânzile tale!

Cineva însă întreabă: şi cum este cu putinţă să nu le cunoaştem pe cele pe care le ştim cu siguranţă? Ce spui? Ai puterea să încâlci continuu poruncile lui Dumnezeu, să vieţuieşti în desfătări şi în petreceri, şi nu poţi să-ţi alungi din amintire izbânzile? Şi aceasta deşi frica are putere mai mare? Noi însă facem invers! Călcăm în fiecare zi poruncile lui Dumnezeu fără să ne gândim deloc! Dacă dăm însă chiar şi zece bani unui sărac, trâmbiţăm pretutindeni, lucru care este mare pagubă pentru cel care îşi adună o astfel de comoară. Pentru că tezaurul sigur al izbânzilor noastre este uitarea acestora! Şi ceea ce se întâmplă cu hainele şi cu lucrurile din aur pe care, când le arătăm în piaţă, imediat atragem atenţia multor hoţi, în timp ce dacă le aşezăm şi le ascundem bine în casă, este ca şi cum le-am pus într-un loc sigur, la fel se întâmplă şi cu faptele noastre bune. Dacă le amintim continuu, îl mâniem pe Dumnezeu, îi dăm arme vrăjmaşului, satanei, îl chemăm să ne fure.

Dimpotrivă, dacă nimeni nu ştie de fapte, în afară de Cel Care trebuie să le cunoască, ele se află în siguranţă. Prin urmare, nu discuta despre ele continuu, ca să nu ţi le fure cineva! Pentru că aceasta a păţit şi fariseul, din pricina faptului că le-a avut continuu în gura lui, de unde le-a şi luat diavolul, deşi le-a spus ca rugăciune de mulţumire şi le-apus pe seama iubirii lui Dumnezeu. Dar grăirea aceasta n-a fost de ajuns ca să-l mântuiască (Comentariu la Sfânta Evanghelie după Matei, III, E.P.E. 9, 94-98, P.G. 57, 36-37).

Sfantul Ioan Gura de Aur
Cuvinte de aur, VOL II, Editura Egumenita

Cumpara cartea "Cuvinte de aur, VOL II"

Pe aceeaşi temă

02 Februarie 2016

Vizualizari: 877

Voteaza:

Smerenia ne preschimba din oameni pacatosi in oameni virtuosi 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

smerenia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE