Sfantul Bricius, episcopul din Tours

Sfantul Bricius, episcopul din Tours Mareste imaginea.

Sfantul Bricius - Brice, Brictius - a fost al patrulea episcop de Tours, ca succesor al Sfantului Martin de Tours. In calitate de episcop, el a slujit Biserica lui Hristos intre anii 397-444. Sfantul Bricius a trecut la cele vesnice in ziua de 13 noiembrie 444.

Tours este un oras aflat in Franta, in prefectura departamentului "Indre-et-Loire". Prin centrul orasului trec raurile Loara si Cher. In anul 371, Sfantul Martin este numit episcop al orasului Tours. De-a lungul Evului Mediu, orasul se va dezvolta foarte mult, atat din punct de vedere material, cat si cultural si spiritual, el devenind un important centru de pelerinaj. Se afla pe drumul spre Santiago de Compostela.

Catedrala din Tours, inchinata Sfantului Gatien, primul episcop canonizat al orasului, a inceput sa fie construita in anul 1170, pe locul unei biserici mai vechi, incendiate in anul 1166, in urma conflictului dintre regele Louis al VII-lea al Frantei si regele Henry al II-lea al Angliei. Lucrarile de constructie au fost finalizate in anul 1547. Incepand cu anul 1862, catedrala este socotita monument istoric.

Sfantul Bricius, episcopul din Tours

Sfantul Bricius s-a nascut in jurul anului 370. Potrivit traditiei, Bricius a fost un copil orfan pe care Sfantul Martin, episcopul din Tours, l-a luat in grija sa. El a fost crescut in credinta si dragoste de Dumnezeu, in Manastirea Marmoutier. La vremea potrivita, Bricius a devenit ucenic si vrednic urmator al Sfantului Martin.

In anul 397, imediat dupa trecerea la cele vesnice a Sfantului Martin, ucenicul sau, Sfantul Bricius, a fost hirotonit episcop de Tours. El a pastorit Biserica lui Hristos vreme de 47 de ani, pana la cuvioasa sa adormire.

Cand o femeie din popor a marturisit ca pruncul pe care l-a nascut este al episcopului, atunci Sfantul Bricius a indeplinit un ritual al vremii, pentru descoperirea adevarului. El a luat carbuni aprinsi in poala hainei, a mers astfel pana la mormantul Sfantului Martin, iar hainele i-au ramas nearse, aceasta minune aratand tuturor marturia mincinoasa a femeii.

Chiar si asa, el nu a fost crezut de o parte dintre oameni, drept pentru care a fost nevoit sa paraseasca orasul Tours. El s-a putut intoarce in oras abia dupa ce a mers in Roma si a primit binecuvantare si incredintare de la papa. Trecusera sapte ani.

Sfantul Bricius a trecut la cele vesnice in ziua de 13 noiembrie 444. Biruinta englezilor asupra danezilor, obtinuta in lupta din 13 noiembrie 1002, poarta denumirea de Masacrul din Ziua Sfantului Bricius.

Rugaciune catre Sfintii din Apus

"Pe sfintii care au stralucit in pamanturile Apusului in vechime si aceste parti le-au luminat, prin nevointele si luptele lor, pe acestia toti sa-i laudam si noi acum dupa cuviinta. Si sa le cantam lor, ca unora ce pururea se roaga inaintea lui Dumnezeu pentru noi, zicandu-le asa: Bucurati-va, sfintilor toti, care in pamanturile Apusului ati marturisit dreapta credinta!"

"Celui ce pe sfintii Sai i-a chemat din tot pamantul si de la marginile lumii i-a adunat pe cei placuti Lui, lui Dumnezeu, Cel slavit in Sfanta Treime, sa-I cantam si noi acum cu multumire. Ca El prin Ioan, alesul Sau, pe sfintii cei vechi ai Apusului i-a descoperit noua in vremurile acestea din urma, spre bucuria si mangaierea noastra. Pentru aceasta, dar, si pentru toate celelalte, sa-I multumim Lui ca unui Dumnezeu al nostru preaiubit, si sa I ne inchinam in glas de lauda zicand: Aliluia!"

Iulian Predescu

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

23 August 2013

Vizualizari: 1415

Voteaza:

Sfantul Bricius, episcopul din Tours 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE