Iranienii au facut un film despre viata lui Iisus, asa cum apare in Coran

 

Iranienii au facut un film despre viata lui Iisus, asa cum apare in Coran

Un fapt fara precedent urmeaza a se petrece intr-o tara islamica trecuta pe lista neagra a comunitatii internationale: producatorii iranieni pregatesc un film despre viata lui Iisus, vazuta din perspectiva islamica, informeaza site-ul Catholica. Filmul se va numi "Iisus, Duhul lui Dumnezeu" si se bazeaza pe invataturile Coranului, care il cinsteste pe Iisus ca pe un profet, dar nu iL recunoaste ca Fiu al lui Dumnezeu. Evenimentul este inedit, cu atĺt mai mult, cu cĺt el se va materializa intr-o perioada in care in comandamentele marilor puteri militare occidentale planurile unui atac asupra Iranului sunt aproape finalizate. Pornind de la aceasta stire, am considerat ca este interesant de stiut cum este vazut Iisus in Coran.

Regizorul Nader Talebzadeh, cel caruia i s-a incredintat acest proiect, a declarat ca varianta finala a filmului sau va fi mai buna ca "Patimile lui Hristos" a lui Mel Gipson, film de mare succes si in lumea araba.



Lovitura de imagine sau nu, dar in acest inedit demers cinematografic este implicat si controversatul presedinte iranian Mahmud Ahmadinejad, care va fi patron de onoare a filmului pentru care se vor cheltui nu mai putin de 50 de milioane de dolari, un record pentru cinematografia iraniana. Dar sa vedem cum este vazut Iisus Hristos in cartea sfanta a musulmanilor.

Iisus, profet care i-a precedat lui Mahomed
In viziunea Coranului, Iisus este considerat unul dintre profetii care i-au precedat ultimului si celui mai mare profet al cuvantului lui Dumnezeu, Mahomed, care vorbeste deseori despre El pe un ton polemic, dar nu indreptat impotriva lui Iisus, ci impotriva crestinilor, considerati de Mahomed responsabili de falsificarea imaginii lui Iisus si a invataturilor Sale. Mahomed se considera un fel de salvator al adevaratului profil si rol al lui Iisus Hristos in istoria mantuirii. Principalul repros facut crestinilor este acela de a-I fi transformat pe Iisus si pe Fecioara Maria in adevarati "dumnezei". Mahomed respinge asadar calitatea de Fiu al lui Dumnezeu pentru Iisus Hristos, pe care il numeste profet.

Amintit de 14 ori, alaturi de Avraam si Moise
Iisus este amintit in Coran in patrusprezece capitole, fiind alaturi de Avraam si Moise intre cele mai des consemnate personaje biblice. Mai mult, El face parte din istoria mantuirii neamului omenesc. Iisus este numit "fiul Mariei", care era fecioara. Iosif, logodnicul Mariei, nu este pomenit in Coran. In mod interesant, pericopa despre vestirea nasterii lui Iisus, facuta de ingerul Gavriil, in centrul careia se afla nasterea din fecioara, este singurul eveniment complet privind istoria lui Iisus Hristos relatat in Coran.

"Eu sunt robul lui Dumnezeu. El M-a facut profet"
"In sura 19, 30-33, Iisus spune despre Sine: "Eu sunt robul lui Dumnezeu! El mi-a daruit Scriptura si m-a facut profet. Si El m-a binecuvĺntat, oriunde as fi, si mi-a poruncit rugaciune si milostenie, cat voi trai, si bunacuviinta fata de nascatoarea mea. Si nu m-a facut pe mine trufas, nici ticalos. Si pacea fie asupra mea in ziua in care m-am nascut si in ziua in care voi muri si in ziua in care voi fi adus la viata din nou". Cel care vorbeste aici este pruncul Iisus, aflat in leagan (cf. sura 19, 29). Ziua revenirii la viata dupa moarte, conform Coranului, nu inseamna invierea din morti a treia zi, despre care se vorbeste in Evanghelie, ci invierea de la sfarsitul lumii, de care vor avea parte toti oamenii.


Misiunea de a fi profet ii revine lui Iisus asemenea altor trimisi ai lui Dumnezeu, cum ar fi Ioan Botezatorul (sura 3, 39) sau altora care au fost ucisi (sura 4, 155), dar in special Mahomed, socotit cel mai mare profet. Cuvintele rostite de Mahomed, in continuarea celor spuse de pruncul Iisus, in sura 19, 34, "acesta este Iisus, fiul Mariei! Aceasta este povestea adevarata de care ei se indoiesc!", sunt practic indreptate impotriva credintei crestine privind dumnezeirea lui Iisus Hristos. "Nu se cuvine ca Dumnezeu sa-si atribuie un fiu!", se spune in sura 19, 35", dupa cum arata pr. prof. univ. dr. Nicolae Achimescu intr-un articol publicat de site-ul crestinortodox.ro.

Al-Masih Isa, prezent la Judecata de Apoi
In Coran, Iisus este numit de 11 ori Hristos si de trei ori Iisus Hristos, mai degraba ca un nume comun, dar niciodata nu lasa sa se inteleaga ca ar fi Mesia, desi este pomenit si asa, ca in exemplul urmator: "O, Maria! Dumnezeu iti vesteste un cuvant din partea Lui: numele lui va fi Al-Masih, Isa" (Mesia, Iisus, n.tr.), asa cum se afirma in sura 3, 45.


Coranul ignora si calitatea de "imparat" spiritual a lui Iisus, precum si originea Sa davidiana. De asemenea, Coranul nu aminteste nimic despre activitatea publica a Mantuitorului Hristos. Nu exista decat doar cĺteva aluzii generale, iar in legatura cu moartea Sa, afirmatiile sunt foarte putine. Este insa de remarcat prezenta Mantuitorului la Judecata de Apoi, dupa cum reiese din sura 4, 159: "Iar in Ziua de Apoi, el (Iisus, n.tr.) va fi martor impotriva lor".


D. Manolache

.

26 Ianuarie 2008

Vizualizari: 2569

Voteaza:

Iranienii au facut un film despre viata lui Iisus, asa cum apare in Coran 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE