Luminita Solcan sustine ca a vrut sa-l previna pe Fratele Roger de un complot al unor calugari


Asasinarea unei celebritati a crestinatatii din toata lumea a scos-o pe Luminita Solcan din anonimat si a facut-o celebra. Numele unei tinere necunoscute din Iasi este rostit de mii de credinciosi si personalitati din lumea intreaga, care deplang moartea Fratelui Roger, un adevarat simbol al credintei. Crima de la Manastirea din localitatea franceza Taize a rascolit si inimile romanilor, in special ale iesenilor. Fratele Roger, de fapt, n-a murit. A plecat, doar, din lumea aceasta, o lume sfartecata de orgolii si vicii, pe care a incercat, de-a lungul intregii sale existente, s-o indrepte si s-o imbuneze.

Se pare ca asta ramane dintr-un om care se duce. Amintirea faptelor lui.

Crima s-a produs in fata a 2.500 de oameni adunati in Biserica Reconcilierii din Taize, in timpul rugaciunii de seara. Dupa ce a fost injunghiat in gat cu un cutit, Fratele Roger s-a prabusit, intr-o balta de sange, iar calugarii care au sarit sa-l salveze nu au mai putut face nimic. "Am inteles ca era grav ranit, cand am vazut sangele curgand pe sutana. Am reusit sa-l transportam in casa. in adunare se afla un medic, dar nici acesta nu a mai putut face nimic pentru ca rana era prea grava”, povesteste Fratele Emile. Fratele Roger a murit in cateva minute.


Crima cu premeditare

Luminita Solcan a fost retinuta si interogata timp de mai multe ore. In timpul anchetei, tanara a spus ca a ajuns la Taize, duminica seara, cu o masina, plecand din Iasi cu trei zile inainte, cu o viza turistica. La Biserica Reconcilierii, ieseanca nu s-a inregistrat la Centrul de primire si s-a cazat intr-un dormitor liber. Potrivit procurorului Jean Louis Coste, Luminita a declarat ca a cumparat, luni dupa amiaza, arma crimei, un cutit, de la un magazin din localitatea Cluny, aflata la cativa kilometri departare de Taize. Inainte de aceasta, Luminita a incercat, de mai multe ori, sa stea de vorba cu Fratele Roger. "Acest amanunt pare sa indice premeditarea actului criminal. Ea ne-a spus ca nu a reusit sa discute cu Fratele Roger pentru ca era prea multa lume in jurul lui, astfel ca s-a decis sa se foloseasca de un cutit, pentru a-i atrage atentia asupra sa. Nu a negat ca l-a agresat pe calugar, dar a spus ca nu a intentionat sa-l ucida”, a precizat procurorul.

Luminita a precizat procurorilor ca voia sa-l avertizeze pe cleric in legatura cu un "complot al calugarilor francmasoni”. "Si-a mentinut declaratia initiala, potrivit careia nu a vrut sa-i aplice o lovitura mortala Fratelui Roger. Ea sustine ca daca a existat o lovitura mortala, atunci nu ea i-a aplicat-o Fratelui Roger, ci altcineva”, a relatat procurorul. Ieseanca sustine ca "nu a facut decat sa-i puna cutitul la gat Fratelui Roger, pentru a-l obliga sa o asculte. Credea ca el va intoarce capul”, a adaugat procurorul. Potrivit romancei, Fratele Roger "a facut un gest si s-a taiat singur”, a spus procurorul, precizand insa ca, din punct de vedere medical, acest lucru nu este posibil, iar medicii legisti au stabilit in mod oficial ca lovitura mortala a fost voluntara. Tanara i-a aplicat Fratelui Roger doua lovituri de cutit, una superficiala, iar cealalta mortala, care a cauzat sectionarea unui tendon al gatului si a arterei carotide, rana avand 10 centrimetri.


Expertizata psihiatric

Luminita a fost expertizata psihiatric, insa rezultatele nu au determinat internarea ei intr-o clinica de specialitate. Romanca mai venise la Taize si in luna iunie, cand a vrut sa o intalneasca pe viitoarea sa victima, in dorinta de a se calugari. N-a avut succes nici atunci, pentru ca starea de sanatate nu i-a permis Fratelui Roger sa acorde audiente individuale. Un calugar de la manastire spunea ca, in iunie, femeia parea sa aiba probleme psihice, desi nu dadea semne de agresivitate. Fratele Roger va fi inmormantat, zilele urmatoare. El isi desemnase, deja, succesorul, din cauza starii de sanatate precare, in persoana Fratelui Alois, de origine germana.

.

19 August 2005

Vizualizari: 1991

Voteaza:

Luminita Solcan sustine ca a vrut sa-l previna pe Fratele Roger de un complot al unor calugari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE