Ortodocsii romani din America se reunesc intr-o singura Mitropolie, dupa 61 de ani de despartire


Ortodocsii romani din America se reunesc intr-o singura Mitropolie, dupa 61 de ani de despartire

Ieri, a inceput la Grass Lake Michigan, SUA, cel de-al 76-lea Congres al Episcopiei Ortodoxe Romane "Vatra Romaneasca" din America, unde se discuta si, mai mult ca sigur, se va aproba unificarea celor doua eparhii romanesti din America: Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din cele doua Americi si Episcopia Ortodoxa Romana din America. Ierarhii celor doua eparhii, IPS Nicolae si IPS Nathaniel au convenit ca eparhiile sa se uneasca intr-o singura Mitropolie, recunoscuta de Biserica-mama din Romania, dar care sa aiba autonomie maximala. Noua eparhie romaneasca din America se va consulta doar pe probleme canonice cu Biserica Ortodoxa Romana, va primi Sfantul si Marele Mir de la Bucuresti, iar Mitropolitul Primat va putea sa participe la sedintele Sfantului Sinod al BOR. Unificarea celor doua eparhii are o importanta deosebita pentru viitorul unitatii Ortodoxiei romanesti. La Sinodul de marti se va discuta si despre aceasta hotarare a Bisericilor romanesti din America.



Cele doua structuri episcopale sunt despartite jurisdictional din 1947. In anul 1993, a fost reluat dialogul dintre conducerile celor doua eparhii, cautandu-se o cale de vindecare a separarii. Dupa 15 ani de dialog s-a ajuns iata la o viziune comuna care vizeaza restabilirea unitatii existente pe vremea Episcopului Policarp. Trebuie spus ca Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din cele doua Americi este o structura care are legaturi cu Patriarhia Romana si care este condusa de IPS Nicolae. Cealalta structura eparhiala, Episcopia Ortodoxa Romana din America, care are episcop pe IPS Nathaniel, a intrat in dialog cu Patriarhia Romana in 2007. In luna februarie anul acesta, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, au avut loc doua zile de discutii in cadrul unei comisii mixte, reprezentantii Patriarhiei deschizand subiectul unei posibile uniri a celor doua eparhii romanesti din America de Nord. Cu acelasi prilej, membrii delegatiilor au cerut reciproc iertare pentru orice actiuni motivate politic care au cauzat diviziunea ortodocsilor romani din Statele Unite si Canada, concluzionandu-se ca unirea celor doua eparhii este dezirabila.

O mitropolie absolut independenta jurisdictional
Congresul inceput ieri la Grass Lake-Michigan are in vedere constituirea unei Mitropolii Ortodoxe Romane in cele doua Americi, care sa fie recunoscuta de catre Biserica Ortodoxa Romana, cu autonomie maximala. Conform proiectului de unificare, Biserica Ortodoxa Romana, ca Biserica Mama, va incredinta in mod irevocabil noii Mitropolii toata grija fata de credinciosii romani ortodocsi din cele doua Americi, nu va modifica sau aboli aceasta incredintare, nici nu va incuraja, promova sau infiinta nici o alta jurisdictie pe teritoriul Mitropoliei. Noua eparhie va avea constitutie proprie, statut, obiceiuri si traditii, sinod propriu. Biserica Ortodoxa Romana nu va impune nici un privilegiu de supraveghere sau adjudecare in nici o problema privind Mitropolia, institutiile ei, clerul si credinciosii. Alegerile, hirotonirea si intronizarea ierarhilor va cadea exclusiv in grija Mitropoliei, care va avea in frunte un Mitropolit Primat. In schimb, Mitropolitul ales se va bucura si de recunoasterea Sinodului de la Bucuresti, ca semn al comuniunii cu Biserica Mama, iar Patriarhul va prezenta Gramata la invitatia Sinodului Mitropolitan.

Bucurestiul se va implica doar in probleme canonice
Hotararile Congresului Mitropolitan nu sunt supuse aprobarii sau ratificarii Bisericii Ortodoxe Romane. Autoritatea de la Bucuresti se va putea implica doar in probleme canonice care nu pot fi rezolvate de Sinodul din America. De asemenea, Mitropolia din America va primi Sfantul si Marele Mir de la Biserica Ortodoxa Romana, iar Patriarhul din tara va fi pomenit la slujbe numai de catre Mitropolit. Mitropolitul din America sau delegatul sau va putea participa la sedintele Sfantului Sinod de la Bucuresti ca marturie a legaturilor canonice cu Biserica Ortodoxa Romana. Biserica Ortodoxa Romana nu va sustine, direct sau indirect, nici o pretentie asupra vreunui drept, titlu sau interes asupra proprietatilor Mitropoliei, parohiilor sau institutiilor afiliate ei. Mai ramane de vazut daca toate aceste conditii vor fi acceptate si de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane. Unificarea celor doua eparhii ortodoxe romanesti din America are o importanta deosebita pentru romanii din America si nu numai.
Ea reprezinta un pas inainte spre unitatea intregii ortodoxii romanesti, in conditiile in care, in America spre exemplu, se discuta din ce in ce mai mult despre infiintarea unei Biserici Ortodoxe Americane, care ar urma sa "inghita" toate structurile ortodoxe din aceasta parte de lume.

Dumitru Manolache

.

05 Iulie 2008

Vizualizari: 1230

Voteaza:

Ortodocsii romani din America se reunesc intr-o singura Mitropolie, dupa 61 de ani de despartire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE