Constanta, loc de pelerinaj pentru crestinii din intreaga tara


Constanta, loc de pelerinaj pentru crestinii din intreaga tara

Duminica, 18 mai, la ora 20.00, mii de credinciosi vor intampina Braul Maicii Domnului in Piata Ovidius din Constanta. Odorul este adus de catre parintele Arhimandrit Hristodulos, ca delegat al mitropoliei din Volos - Grecia, iar demersul a fost initiat de catre preotul militar Traian Chircu, binecuvantat de catre Preafericitul Daniel si organizat de Arhiepiscopia Tomisului.

 

Racla ce contine braul lucrat si purtat de Maica Domnului a sosit ieri, (15 mai) pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta si a fost condus la biserica militara de garnizoana din Mangalia cu hramurile "Intrarea Maicii Domnului in biserica" si "Adormirea Maicii Domnului" - Mangalia, locas de cult ce urmeaza a fi sfintit duminica, 18 mai la ora 8.00.

Inca de ieri mii de credinciosi si-au indreptat pasii spre Mangalia pentru a se ruga Maicii Domnului, iar pelerinajul nu inceteaza, asemenea rugaciunilor ce se fac langa sfanta racla.

In Mangalia Cinstitul Brau va sta pana duminica, 18 mai de unde va fi condus catre Constanta de credinciosi si clerici, in frunte cu Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

La Constanta evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului cu sustinerea Patriarhiei Romane si in parteneriat cu Administratia Locala din Constanta.

Vineri 16, duminica 18 mai 2008

Braul Maicii Domnului se afla depus la inchinare in Mangalia, la biserica "Intrarea Maicii Domnului in biserica"situata la iesirea din oras, spre Vama Veche; in tot acest timp se va face prriveghere langa racla cu cinstitul Brau al Maicii Domnului;

Duminica 18 mai a.c.

Ora 8.00 oficierea slujbei de sfintire a bisericii militare de garnizoana - Mangalia;

Ora 15.00, procesiune din Mangalia in care Braul Maicii Domnului va fi condus spre Constanta;

popas de rugaciune de o ora la biserica "Nasterea Maicii Domnului" din Eforie Nord;

in jurul orei 17.00 - intrarea in Constanta;

popas de rugaciune la biserica "Sfanta Maria", bulevardul 1 Mai;

procesiunea urmeaza traseul: b-dul 1 Mai, Ferdinand, bulevardul Tomis, spre Piata Ovidius;

ora 20.00 intampinare in Piata Ovidius, procesiune spre Catedrala Arhiepiscopala, depunere spre inchinare pana in ziua de 21 mai;

21 mai 2008

- Ora 15.30 - plecarea in procesiune de la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel"; Traseu: Piata Ovidiu, - (popas de rugaciune la biserica Schimbarea la Fata), str. Mircea cel Batran, bulevardul Mamaia, (popas de rugaciune la intersectia cu bulevardul Tomis), str. Mihai Viteazu, strada Calugareni, strada Stefan Mihaileanu pana la biserica "Sfintilor Imparati Constantin si Elena";

- Sfantul Odor ramane spre inchinare la biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" pana in zorii zilei de 22 mai.

Date despre Braul Maicii Domnului

Cinstitul Brau a fost tesut de insasi Maica Domnului, cea care l-a si daruit Sfantului Apostol Toma. Pana in secolul al IV-lea, odorul de mare pret s-a pastrat la Ierusalim, apoi in Capadocia, pentru ca imparatul Teodosie cel Mare (379-395) sa-l readuca din nou la Ierusalim. Peste 15 ani va fi dus la Constantinopol si pastrat, pe rand, in mai multe biserici. Incepand cu anul 458 a fost depus si la biserica din Vlaherne, biserica vlahilor. In aceasta biserica, prin descoperire dumnezeiasca, Maica Domnului a fost vazuta de catre Sfintii Andrei si Epifanie tinand un acoperamant in maini, din care ieseau raze de lumina. De atunci aceasta minune a fost inclusa in calendarul crestin la 1 octombrie, ca zi a Acoperamantului Maicii Domnului. Din biserica Vlaherne, braul a fost dus la biserica "Sfintei Sofia" din Constantinopol. Dupa ce imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept (886-912), a fost vindecata prin puterea Cinstitului Brau, l-a cusut cu fir de aur, forma in care se pastreaza si astazi. Cu evlavie l-a asezat, moment ce a fost consemnat in racla in calendarul crestin in ziua de 31 august. Timp de secole, Braul a fost pastrat in Constantinopol, dupa care trimisii regelui bulgar Ionita Caloian, l-au luat pentru a fi daruit mai apoi Manastirii Vatoped din Muntele Athos de catre cneazul sarb Lazar I (1372-1389). Datele istorice sunt consemnate de bizantinologul rus Theodor Uspenski, insa alte surse spun ca Braul a fost daruit Manastirii Vatoped de catre imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355), care, mai tarziu, s-a si calugarit la aceasta manastire. Din cele trei fragmente ale Braului, o parte a ramas la Vatoped, in timp ce celelalte doua au fost daruite, in anul 1522, Manastirii Kato Xenias, situata la 50 de km de Volos - Grecia.

Romanii si Braul Maicii Domnului

Evlavia domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab pentru Braul Maicii Domnului s-a materializat intre anii 1512-1520 prin faptul ca a suportat cheltuielile de innoire a incintei manastirii si ridicarea unui paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului", reparat in 1794, tot cu sprijin romanesc. Apropierea de romani a acestui odor este si faptul ca Braul Maicii Domnului este pastrat intr-o racla de argint confectionata in secolul XVIII in Tara Romaneasca, racla aflata la Manastirea Vatoped. In anul 2001 Braul Maicii Domnului a fost adus in Romania, ocazie cu care a poposit pentru scurt timp si in Constanta, oras in care va reveni zilele acestea.

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului cu sustinerea Patriarhiei Romane si in parteneriat cu Administratia Locala din Constanta si Mangalia. Delegat permanent pentru organizare a fost desemnat preotul militar Traian Chircu, cel care s-a si ocupat indeaproape de ridicarea biserici militare din Mangalia.

Liliana Naclad
Inspector pe probleme de presa - Arhiepiscopia Tomisului

.

16 Mai 2008

Vizualizari: 1483

Voteaza:

Constanta, loc de pelerinaj pentru crestinii din intreaga tara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE