Episcopul Bretanion de Tomis

 

Episcopul Bretanion de Tomis

 

In ziua de 25 ianuarie a fiecarui an Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Bretanion, atestat drept carmuitor al vechiului centru episcopal de la Tomis inca din secolul al IV-lea.

 

Cu aceasta ocazie Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia sfanta Liturghie maine, 25 ianuarie, incepand cu ora 9.00, la manastirea Sfantul Bretanion. (loc. 23 August, Constanta).

 

Sfantul Ierarh Bretanion a fost originar din Capadocia, probabil un ucenic al Sfantului Vasile cel Mare. El a fost numit episcop al Tomisului in jurul anului 360. Printr-o marturie a istoricului bisericesc Sozomen, cunoastem un episod elocvent pentru barbatia si intelepciunea acestui ierarh al Bisericii. Astfel, imparatul Valens, care era un aprig sustinator al ereziei ariene, a venit la Tomis, dupa incheierea unei campanii razboinice impotriva gotilor (369), si intrand in catedrala episcopala a orasului, a incercat sa-l induplece pe episcop sa imbratiseze credinta ratacita a arienilor, prin participarea la Sfintele taine alaturi de credinciosii arieni. Episcopul a refuzat insa, invocand hotararile Sinodului I ecumenic de la Niceea (325), care condamnase arianismul, si a parasit biserica episcopala, mutandu-se intr-o alta biserica, impreuna cu credinciosii ortodocsi.

 

Imparatul s-a maniat foarte pe episcop, si a incercat sa-l alunge pe acesta in exil, dar in cele din urma nu a luat nici o masura, temandu-se de rascularea credinciosilor tomitani, al caror pastor era Bretanion, caci acesti credinciosi aveau un rol important in apararea granitelor imperiului de navalirile barbare.

 

Astfel putem intelege din aceasta istorisire ca Bretanion era un episcop foarte iubit si respectat de credinciosii sai de credinciosii sai.

 

Alte stiri despre viata si activitatea ierarhului de Tomis le putem afla tot de la istoricii vremii. Se pare ca  Sfantul Bretanion a avut un rol important in redactarea si trimiterea documentelor cu privire la transferarea sfintelor moaste ale Sfantului Sava Gotul in Capadocia, la cererea Sfantului Vasile cel Mare. Acest fapt se desprinde mai cu seama din Scrisoarea nr. 165 a Sfantului Vasile cel Mare catre Bretanion, in care se arata ca destinatarul acestei scrisori este vrednic de lauda datorita luptei sale pentru apararea credintei ortodoxe, totodata Sfantul Vasile si multumind pentru ajutorul dat de Bretanion cu privire la mutarea sfintelor moaste in Capadocia.

 

Totodata, o alta epistola a Sfantului Vasile cel Mare (Scrisoarea nr. 165) sugereaza faptul ca Bretanion este cel care ar fi redactat actul martiric al Sfantului Sava Gotul. Din pacate insa nu s-au pastrat scrisorile de raspuns ale episcopului Bretanion catre Sfantul Vasile cel Mare, ca sa ne putem da seama mai bine de calitatile acestui ierarh de la Tomis. Cert este insa faptul ca Bretanion a condus biserica Tomisului pana aproape de anul 381, cand s-a mutat catre Domnul, in ziua de 25 ianuarie. Credinciosii eparhiei l-au pastrat pe acest sfant episcop in amintirea si dragostea lor, sarbatorindu-l in fiecare an cu mare evlavie. Urmasul sau, poate unul din ucenicii sai, va fi tot asa de destoinic, participand si la al II-lea Sinod Ecumenic (Constantinopol, 381).

.

24 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1644

Voteaza:

Episcopul Bretanion de Tomis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE