Pentru tinerii romani, credinta si pacea bat democratia si libertatea


Cred in Dumnezeu mai mult decit in democratie. Doresc pace cu orice pret. Nu vor sa se implice in politica, dar considera ca deja sint prea multi straini in tara, iar pentru crime oribile ar trebui introdusa pedeapsa cu moartea. De la UE vor locuri de munca, dar si posibilitatea de a invata in alte tari. Acestea sint valorile si asteptarile pe care le au tinerii din Romania.


Tinerii romani pun mai mult accent pe credinta in Dumnezeu, mai mult de jumatate declarindu-se a fi persoane destul de religioase, dupa cum arata sondajul de opinie „Situatia tineretului si asteptarile sale“, realizat  de CURS la cererea Autoritatii Nationale pentru Tineret. Aplecarea spre religie a persoanelor din segmentul de virsta 14-19 ani este in concordanta cu dorinta lor de a fi pace in lume, insa vine in contrast cu valori precum democratia si libertatea individuala, situate pe ultimele locuri in topul valorilor in care cred tinerii.


De cinci ori mai multa incredere in UE

Acelasi sondaj indica un numar dublu al tinerilor pentru care realizarea si implinirea de sine sint de doua ori mai importante decit pentru restul societatii. Dar interesul scazut pentru tot ceea ce tine de politica este un fapt generalizat. Unu din zece tineri doreste sa se implice in politica. Mai mult chiar, fata de septembrie 2004, numarul celor interesati de viata politica a scazut cu sase procente, ajungind la 17%. De asemenea, in acest interval, s-a dublat numarul celor care nu sint interesati decit in mica masura de ce decizii se iau in localitatile in care traiesc sau in tara lor. Pe acest fond, unu din trei tineri este foarte nemultumit de viata politica. Totusi, cind vine vorba despre institutiile politice ale Uniunii Europene, ei au de cinci ori mai multa incredere in Parlamentul European decit in cel din Romania si de patru ori mai multa incredere in activitatea Comisiei Europene, comparativ cu Guvernul Romaniei.


Pedeapsa cu moartea pentru crima

Tot referitor la integrarea in UE, o treime dintre tineri considera ca deja sint prea multi straini in tara noastra, iar in perspectiva integrarii europene, Romania este in pericol sa-si piarda cultura si traditiile. De altfel, sondajul indica o inclinare majora a tineretului spre masuri autoritare, 81% dintre cei chestionati considerind ca avem nevoie de pedepse mai dure pentru cei care incalca legea, iar jumatate dintre ei spun ca pentru crimele oribile ar trebui aplicata pedeapsa cu moartea.

Desi majoritatea tinerilor au trait o scurta perioada sub regimul comunist, 76% dintre ei considera ca patronii marilor companii se imbogatesc pe seama angajatilor si ca legea se aplica diferit la bogati fata de cei saraci. Intrebati ce conteaza mai mult pentru a avea succes in viata, pe primele locuri s-au aflat: o familie instarita, studiile superioare si norocul.


In coada acestui clasament, cu doar cinci, respectiv patru procente, s-au aflat cei care cred ca trebuie sa munceasca mult sau ca au nevoie de legaturi cu lumea politica.


Good-bye, Romania!

Deoarece considera ca in Romania nu se pot realiza, o treime dintre tinerii romani au declarat ca vor sa plece temporar din tara, iar 6% vor sa plece definitiv. Dintre cei care intentioneaza sa plece, mai mult de trei sferturi vor sa emigreze pentru a munci. Jumatate dintre acestia vor sa paraseasca Romania in cel mult trei ani de zile. Fata de 2004, desi a scazut ponderea celor care doresc sa plece din tara, a crescut cea a tinerilor care au facut deja demersuri in acest sens. Alternativa la emigrare, ca solutie pentru cistiguri financiare substantiale, este deschiderea unei afaceri. Insa daca jumatate dintre tineri sau gindit la acest lucru, doar unu din zece a incercat sa isi puna ideea in practica, si abia 4,5% au reusit cite ceva. Comparativ cu 2004, a crescut numarul tinerilor care s-au gindit sa initieze o afacere, dar a scazut procentul celor care au mers pina la capat in demersurile lor.


Educatie slaba si bani putini

Problemele financiare sint in continuare principala problema a tinerilor, dar in special a adolescentilor. Astfel, o cincime dintre adolescenti nu pot urma forma de invatamint pe care o doresc, iar unu din zece doreste sa aiba un copil, dar nu poate din cauza conditiilor financiare necorespunzatoare. In ceea ce priveste educatia asigurata in scoli, doar o treime dintre tineri cred ca scoala ii pregateste pentru viata si unu din cinci considera ca scolarizarea raspunde nevoilor pietei de munca. Aprecierile pozitive in privinta scolii se refera la rolul acesteia in formarea unei culturi generale. Cele mai atractive surse de informare pentru tineri sint televiziunea si radioul, urmate de Internet.

 

.

10 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1857

Voteaza:

Pentru tinerii romani, credinta si pacea bat democratia si libertatea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE