Opt membri noi in Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane


Opt membri noi in Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane

 

Alegerile pentru posturile vacante de ierarhi, inclusiv pentru cel de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, vor avea loc la inceputul lui martie.

 

Perioada desfasurarii alegerilor a fost anuntata de PF Daniel duminica, la finalul Sfintei Liturghii, oficiata la Catedrala Mitropolitana din Iasi. "Vom organiza alegerile pentru chiriarhi, pentru titulari, pentru mitropoliti, episcopi in scaunele vacante care exista in interiorul tarii si in afara ei, adica vreo 8 scaune vacante, dintre care cel dintai este acesta de mitropolit al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei", a spus Patriarhul.

 

O data cu mitropolitul de Iasi, Sinodul va alege si episcopii pentru episcopiile de Tulcea, Salaj si Slatina, precum si pentru romanii ortodocsi din Roma, Melbourne, Madrid si Stockholm. "Avem noi scaune care au fost infiintate recent, iar altele au fost infiintate de mai mult timp, dar nu au primit inca un chiriarh si speram ca anul acesta, de Sfintele Pasti, in majoritatea din aceste scaune vacante sa ajunga chiriarhul nou ales", a mai spus PF Daniel.

 

Alegerile pentru cele opt posturi vor fi primele ce se vor desfasura conform noului Statut al BOR, care prevede ca doar membrii Sinodului au drept de vot, nu si laicii. Dupa noile reglementari, laicii si clericii din eparhia pentru care au loc alegerile sunt consultati prin reprezentantii din Adunarea Eparhiala. Nominalizarile vor fi facute de Sinodul mitropolitan ce corespunde eparhiei cu pricina, iar castigatorul alegerilor va fi decis prin vot de Sinod. "Sfantul Sinod are ultimul cuvant in alegerea de ierarhi, asa cum prevede canonul al 3-lea al Sinodului VII ecumenic, ca episcopii sa fie alesi de catre episcopi fara amestecul puterii lumesti. Noi dorim sa ne aliniem la practica panortodoxa de astazi", a justificat PF Daniel masura desfiintarii Colegiului Electoral Bisericesc, contestata la votarea Statutului de mitropolitul Clujului.

 

Alegerile pentru Mitropolia de la Iasi au fost amanate mai multe luni, Patriarhia asteptand aparitia noului Statut in Monitorul Oficial. El a fost aprobat miercuri de Guvern, iar astazi ar trebui sa fie publicat. Pentru scaunul de mitropolit al Moldovei, al doilea in ierarhia BOR, este considerat favorit PS Casian, episcopul Dunarii de Jos. Desi despre el au aparut anul trecut informatii ca ar fi colaborat cu fostele servicii de informatii, sub trei nume de cod, el a primit din partea CNSAS verdict de necolaborare. PS Casian impartaseste vederile ecumeniste ale Patriarhului si este considerat cel mai apropiat colaborator al sau din Sinod.

 

Mirela Corlatan

 

.

22 Ianuarie 2008

Vizualizari: 996

Voteaza:

Opt membri noi in Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE