Asupra mortii Papei Ioan Paul al II-lea plutesc semne de intrebare

 

Dr. Lina Pavanelli, expert in terapie intensiva, sustine ca Papa ar fi refuzat un tub de hranire care i-ar fi putut prelungi viata.

 

O profesoara de medicina din Italia sustine ca Papa Ioan Paul al II-lea nu a trecut pur si simplu in nefiinta din cauza slabiciunii si bolii, in aprilie 2005. Dr. Lina Pavanelli, specialist in terapie intensiva, a ajuns la concluzia ca moartea Papei ar putea fi catalogata, conform criteriilor Bisericii Catolice, drept eutanasie.

Doctorita isi bazeaza concluziile pe expertiza sa medicala si pe observatiile facute cu privire la Pontif din transmisiunile televizate, dar si pe rapoartele din presa si pe cartea publicata de medicul Papei, dupa moartea acestuia.

 

Faptul ca Papei nu i-a fost introdus un tub pentru a fi hranit decit cu citeva zile inainte de moarte i-a grabit acestuia decesul, sustine Pavanelli. Mai mult, Pavanelli crede ca doctorii i-au explicat Papei cu exactitate situatia si de aceea considera ca Pontiful a refuzat personal tubul pentru hranire dupa ce fusese dus la spital de urgenta, de doua ori, in februarie si martie. Papa avea dificultati in a inghiti hrana din cauza bolii Parkinson. Catolicii trebuie sa se foloseasca de toate mijloacele posibile pentru a-si prelungi viata.

 

Articolul, intitulat "Dulcea moarte a lui Karol Wojtyla", in care doctorita isi sustine ipoteza, a aparut in bilunarul de elita "Micromega". Autoarea, care conduce sectia de anesteziologie si terapie intensiva a Universitatii din Ferrara, a declarat ca s-a decis sa analizeze moartea Papei dupa ce Vaticanul a adoptat din nou o pozitie dura in ce priveste eutanasia anul trecut. Insusi Papa Ioan Paul le cerea catolicilor, in enciclica sa "Evangelium Vitae" din 1995, sa foloseasca toate mijloacele puse la dispozitie de descoperirile moderne pentru a evita moartea.

 

Doctorul Renato Buzzonetti, care l-a tratat pe Ioan Paul si acum il trateaza pe Papa Benedict, a declarat pentru cotidianul roman "La Repubblica": "Tratamentul Papei nu a fost niciodata intrerupt". Buzzonetti a adaugat faptul ca un tub nazal pentru hranire i-a fost aplicat Papei cu trei zile inainte de a muri. Totusi, Buzzonetti nu a raspuns ipotezei sustinute de Pavanelli, conform careia Papa avea nevoie de un tub de hranire cu citeva saptamini inainte de a muri.

 

Laura Cernahoschi

.

25 Septembrie 2007

Vizualizari: 1108

Voteaza:

Asupra mortii Papei Ioan Paul al II-lea plutesc semne de intrebare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE