600 de ani de atestare documentara a Manastirii Snagov


600 de ani de atestare documentara a Manastirii Snagov

 

Astazi, 21 noiembrie 2008, la praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia Sfanta Liturghie la biserica Manastirii Snagov. Cu acest prilej vor fi aniversati cei 600 de ani de atestare documentara a acestei vetre monahale si centru de cultura si spiritualitate ortodoxa din apropierea Bucurestilor.


Cladita pe un ostrov, in partea nordica a lacului Snagov, Manastirea Snagov a fost un important centru al culturii Tarii Romanesti in epoca feudala. Prima atestare documentara sub numele de Snagov apare in anul 1408, intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran, dar sunt opinii ca aici exista un lacas de cult inca din vremea lui Vladislav I (1364-1379). De altfel, pe insula pe care se afla manastirea, sapaturile arheologice au scos la lumina zilei unelte si vase din epoca bronzului si din cea a fierului, monede romane si bizantine, care fac dovada unei locuiri vechi si neintrerupte pe aceasta insula.

Ansamblul manastiresc Snagov, edificat din caramida, era inconjurat de ziduri puternice pentru aparare, strajuite de un turn inalt de observare si paza, care servea, in acelasi timp, si de clopotnita. Refacuta in 1517-1521 de catre Neagoe Basarab, cand bisericii manastirii i se da o forma apropiata celei de astazi, Manastirea Snagov continua sa reprezinte un important edificiu si un insemnat loc de convergenta economica si sociala al timpurilor de atunci. Din intregul ansamblu arhitectonic de odinioara au strabatut secolele, putand fi admirate si azi, doar una dintre biserici, clopotnita si vestigii ale vechilor chilii.

 

In interiorul monumentului conservat - care si el a suferit numeroase transformari si restaurari - se mai pot vedea fresce din secolul al XV-lea, precum si portretele lui Neagoe Basarab si Mircea Ciobanul. Dupa unii cercetatori, insusi Vlad Tepes, ucis in 1476 in padurea din preajma Baltenilor, a fost inmormantat la Snagov. Faima de care s-a bucurat Snagovul in epoca feudala s-a datorat si tipografiei instalata aici inca din vremea lui Matei Basarab, in 1643. Cea mai mare inflorire culturala a cunoscut-o, insa, in vremea lui Constantin Brancoveanu - la sfarsitul secolului XVII si inceputul secolului XVIII - cand staret al Snagovului a fost Sfantul Antim Ivireanul. Biserica Manastirii Snagov a detinut numeroase obiecte de cult si de arta feudala, multe dintre ele fiind conservate astazi la Muzeul de Arta al Romaniei.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Bucurestilor

.

21 Noiembrie 2008

Vizualizari: 577

Voteaza:

600 de ani de atestare documentara a Manastirii Snagov 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE