Aniversarea IPS Arhiepiscop Justinian Chira

Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului a implinit 93 de ani de viata, miercuri, 28 mai. In Paraclisul Centrului eparhial din Baia Mare a fost savarsita slujba de Te-Deum de catre Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar. Au participat autoritati locale si centrale, Permanenta Centrului eparhial, reprezentanti ai institutiilor baimarene, preoti si credinciosi.

Miercuri, 28 mai, la aniversarea Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului, consilierii judeteni maramureseni au votat o hotarare privind acordarea titlului de cetatean de onoare al judetului Maramures venerabilului ierarh.

„Propunerea privind conferirea titlului de cetatean de onoare a fost luata ca semn de respect fata de varsta implinita de catre IPS Justinian Chira, dar si pentru cei peste 40 de ani de arhierie si alti 24 de ani aflati in fruntea Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Distinctia acordata de noi urmeaza a fi conferita intr-o intrunire publica in preajma sarbatorii Rusaliilor“, a spus presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu, citat de Agerpres.

Peste 40 de ani de arhierie
IPS Arhiepiscop Justinian Chira s-a nascut la 28 mai 1921, in satul Plopis din judetul Maramures, dintr-o familie de tarani evlaviosi, la botez primind numele de Ioan. A urmat timp de doi ani cursurile Liceului ortodox de baieti „Simion Stefan“ din Cluj, apoi a intrat ca frate la Manastirea „Sfanta Ana“ din Rohia, judetul Maramures, la 12 martie 1941, si a fost tuns in monahism cu numele Justinian, in 1942.

La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Manastirea Rohia de catre vrednicul de pomenire episcop Nicolae Colan.

In imprejurarile istorice dramatice dintre 1940 si 1944, monahii din Manastirea Rohia au asteptat cu nadejde eliberarea tarii si a Transilvaniei. In 1944 este numit staret la Rohia, la varsta de 23 de ani, urmand sa conduca manastirea aproape 30 de ani.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit, in 1967, rangul de arhimandrit, iar in 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales Episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.

In 1990 a fost ales Episcop al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, fiind instalat pe 11 noiembrie 1990. Slujirea Episcopului Justinian a fost rasplatita de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei si de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care au decis sa i se acorde titlul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, pe 13 decembrie 2009.
(Oana Rusu)

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Mai 2014

Vizualizari: 580

Voteaza:

Aniversarea IPS Arhiepiscop Justinian Chira 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE