Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2015

Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub presedintia Înaltpreasfintitului Părinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei s-au desfăsurat lucrările Adunării eparhiale, care au analizat întreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2015, sub aspect administrativ, economic, cultural si misionar-social. Sedinta Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum oficiată în paraclisul Seminarului Teologic.

Bilantul activitătilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:

Evenimentul anului în Arhiepiscopia Clujului a fost Întâlnirea Tinerilor Ortodocsi din Europa, care a avut loc între 4 si 7 septembrie 2015. Întâlnirea a fost o premieră pentru întreaga lume Ortodoxă, care a avut astfel oportunitatea de a-si afirma deschiderea ei universală si ecumenică. La această întâlnire au participat peste 6100 de tineri ortodocsi din tară, din Republica Moldova si din diaspora românească, dar si tineri ortodocsi din 17 tări din Europa si Orientul Mijlociu.

Misiunea în rândul tinerilor:
Un capitol important în reusita misiunii cu tinerii este si dezvoltarea unei infrastructuri, care să răspundă asteptărilor tinerilor. În acest sens, la data de 7 iulie 2015 a fost inaugurat Centrul misionar de tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi. Demarate în vara anului 2012, lucrările au fost sustinute permanent de către Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, constructia finalizându-se în numai 3 ani. Clădirea Centrului de tineret de la Sângeorz-Băi este la ora actuală cea mai modernă din tară, cu o capacitate de 70 locuri de cazare, o bibliotecă, o sală multifuncțională, săli de mese și cabinet medical, toate completate de spații de recreere, terenuri de sport și zone de relaxare. În primele 5 luni de activitate Centrul a găzduit tabere si întâlniri la care au participat peste 1750 de tineri.

Anul trecut au fost organizate 16 tabere pentru copii si tineri, cu peste 1200 de participanti. La Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a fost inaugurată capela „Sfânta Mucenită Ecaterina”, din cadrul extensiei gimnaziale si a fost continuat poriectul de dezvoltare scolară, care va ajunge în acest an la structura completă, cu toate cele 3 cicluri de pregătire: primar, gimnazial si liceal.

Au fost începute lucrările la Centrul de tineret din Câmpenesti, iar în sprijinul tinerilor studiosi, dar fără posibilităti financiare Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 35 de burse elevilor de liceu, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, în valoare totală de 80.400 de lei, la care se adauga si bursele în valoare de 30.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Misiunea în societate:

Arhiepiscopia Clujului, prin sectorul Misionar-social are în derulare 40 de proiecte si programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte si educatie copiilor si tinerilor, alină suferintele celor bolnavi si dau sperantă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare au beneficiat anul trecut peste 12.000 de persoane.
Anul trecut au fost inaugurate următoarele proiecte sociale:

1. Serviciul de ambulanță „Filantropia Ortodoxă” din Bistrita

2. Centrul rezidential pentru vârstnici din localitatea Maieru

3. Brutăria Artos din Popesti, Cluj, ca structură de economie socială

4. La acestea se adaugă si inaugurarea unei case în localitatea Pădureni, Cluj construită pentru 3 copii orfani.

În 2015 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totala de 606.046 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 120.776 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 230.270 lei si suma de 255.000 lei, rezultată în urma colectei organizate pentru victimele incendiului din Clubul „Colectiv”. Un număr de 51 de răniti în această tragedie au primit direct din partea Arhiepiscopiei suma de 5000 de lei.

La acestea se adaugă si sumele din Fondul Central Misionar si Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 286.600 de lei, din care au fost ajutati preotii lipsiti de posibilităti materiale.

În anul 2015, în Arhiepiscopia Clujului erau în constructie 79 de biserici si edificii bisericesti, în diferite stadii, de la fundatie până la pictură, si au fost sfintite sau resfintite 14 biserici.

Proiectele pentru anul 2016:

Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără: inaugurarea primului cămin din cadrul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”, continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, demararea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj, demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Cluj, Făget, inaugurarea Centrului socio-educational din Gilău si darea în folosintă a caselor de tip familial de la Mănăstirea Floresti.

Dialogul dintre cler si mireni în Biserica Ortodoxă
Conform Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative si misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanti ai clerului si credinciosilor, în proportie de o treime clerici si două treimi mireni, alesi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30. Implicarea mirenilor în actul de organizare a vietii bisericesti reprezintă o componentă esentială a Ortodoxiei românesti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul si clerul.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

26 Ianuarie 2016

Vizualizari: 452

Voteaza:

Bilantul Arhiepiscopiei Clujului in anul 2015 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE