Biserica de lemn din Vama, adusa la Muzeul Satului Bucovinean

Biserica de lemn din incinta Muzeului Satului Bucovinean, biserica donata muzeului de comunitatea din Vama de Jos, a fost resfintita duminica, pe amplasamentul actual, de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Evenimentul a avut loc in Duminica Floriilor si a marcat totodata includerea in circuitul de vizitare a muzeului in aer liber a unui nou obiectiv, un monument de arhitectura sacra care dateaza din anul 1783.

Catapeteasma originala (din anul 1811) a fost restaurata recent de specialistii din cadrul Laboratorului zonal de restaurare cu fonduri obtinute de la Ministerul Culturii si Cultelor prin programul „Patrimoniul in pericol”.

A fost salvata totodata si restaurata pictura murala din altarul bisericii, iar prin grija Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, lacasul a fost inzestrat cu odoarele si obiectele de cult necesare.

Muzeograful Violeta Marianciuc, seful sectiei de etnografie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava, a precizat ca lacasul de cult, cu hramul „Inaltarea Domnului”, care are un plan treflat clasic compus din pronaos, naos si altar, dotat cu strane noi, replici realizate de mesterii restauratori ai institutiei muzeale sucevene, a fost amenajat in interior, pastrându-se specificul unei biserici rurale din lemn.

Au mai fost aduse câteva icoane vechi de factura populara, pictate pe lemn si cartile religioase de trebuinta.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor l-a desemnat pe preotul Gheorghe Morosan pentru a sluji in aceasta biserica.

Sursa: newsbucovina.ro

.

13 Aprilie 2009

Vizualizari: 482

Voteaza:

Biserica de lemn din Vama, adusa la Muzeul Satului Bucovinean 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE