Concursul National de Creatie 'Copilul in familie'

Cu arhiereasca binecuvantare a Preasfintitului Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, in Eparhia noastra se va desfasura in perioada 21 martie – 15 mai Concursului National de Creatie „Copilul in familie”, organizat de Patriarhia Romana/ Sectorul cultural – educational, potrivit urmatorului proiect:

1. Etape:
a. La nivelul protopopiatelor – perioada Postului Mare – termen final: 1 mai 2011;
b. La nivelul eparhiei – termen final: 10 mai 2011;
c. La nivelul Patriarhiei – termen final: 15 mai 2011.

2. Tematica:
a. Concursul se va desfasura pe doua sectiuni, una literara si una artistica

b. Pentru sectiunea literara se va alcatui un eseu de maximum 1 pagina, o poezie sau alta lucrare literara cu tema Copilul in familie si avand ca subiect principal Botezul meu (pornind de la modul in care se reflecta in viata copilului evenimentul major al Botezului propriu), lucrare care va fi rostita/citita in perioada finala a etapei intr-un cadru festiv si apoi evaluata dupa urmatoarele criterii:
• Continut (limbaj teologic, conexiune cu Invatatura de credinta, elemente de doctrina) – 30 pct.
• Claritate – 20 pct.
• Imaginatie si originalitate – 30 pct.
• Cursivitate si expresivitate in rostire - 20 pct.

c. Pentru sectiunea artistica se va alcatui o lucrare artistica (desen sau pictura) reprezentand tema Copilul in familie si avand ca subiect principal Botezul meu care va purta marca originalitatii autorului. Poate fi reprezentata scena Botezului Domnului sau alte creatii legate de botez. Lucrarile vor fi prezentate in cadrul unei expozitii festive odata cu evaluarea sectiunii literare. Criteriile de evaluare sunt:
• Calitatea tehnica a executiei desenului – 20 pct.
• Continut teologic – 30 pct.
• Armonia cromatica – 10 pct.
• Complexitatea compozitiei realizate – 10 pct.
• Gradul de creativitate – 30 pct.

3. Grupa de varsta:
a. 10 – 16 ani (clasele a V-a – a X-a)

4. Premierea se va face in felul urmator:

a. La nivelul Protopopiatelor - in perioada Saptamanii Luminate, in cadru festiv, prin organizarea unui eveniment de catre responsabilii pentru cateheza parohiala din protopopiat, intitulat Copilul in familie - Botezul meu si asociat cu omagierea Sfantului Botez si al Sfintei Cununii in Patriarhia Romana de catre Biserica Ortodoxa Romana. Cheltuielile pentru aceste evenimente, incluzand transportul copiilor, vor fi acoperite de catre Protopopiat.

b. La nivelul Eparhiei - in perioada 10 – 15 mai 2011 - organizarea unui eveniment de catre inspectorul eparhial pentru catehizarea parohiala intitulat, de asemenea, Copilul in familie - Botezul meu, la care va fi invitat cate un castigator din partea fiecarui protopopiat pentru a rosti in cadru festiv lucrarea literara intocmita; totodata se va organiza o expozitie cu lucrarile premiate la nivelul protopopiatelor. Evenimentul la care castigatorul va rosti compozitia proprie, precum si expozitia organizata, vor fi filmate la o calitate corespunzatoare pentru a putea fi montat intr-un material final care va fi vizionat in data de 20 mai 2011 la Palatul Patriarhiei, Aula Magna Teoctist Patriarhul. Cheltuielile pentru aceste evenimente, incluzand transportul copiilor, vor fi acoperite de catre Eparhie.

c. La nivelul Patriarhiei se vor transmite lucrarile pana la data de 15 mai 2011 impreuna cu inregistrarile de la evenimentul eparhial pentru cei care vor fi desemnati castigatori pe eparhie. Toti castigatorii din cele 29 de eparhii (cate unul pe fiecare sectiune), impreuna cu preotul care i-a indrumat (total 116), vor fi invitati la Bucuresti in perioada 20 - 21 mai 2011 la Hramul Catedralei Patriarhale, unde vor rosti Crezul la Sfanta Liturghie. In aceasta perioada va fi organizata o expozitie cu lucrarile premiate la nivelul eparhiilor. Programul zilelor de 20-21 mai 2011 va fi urmatorul:
• Vineri, 20 mai 2011, pana la ora 11.00, vor sosi toti participantii care vor fi cazati la Seminarul teologic-liceal Nifon Mitropolitul din Bucuresti (116 persoane);
• Vineri, ora 12.00 – masa de pranz;
• Vineri, ora 14.00 – in Sala Europa Christiana va avea loc vernisajul expozitiei intitulata Botezul meu;
• Vineri, ora 14,15 – in sala Aula Magna Teoctist Patriarhul se va viziona sinteza media efectuata de TV Trinitas, care va cuprinde maximum 2 minute din filmarile fiecarei eparhii (aproximativ 60 de minute).
• Vineri, ora 16.00 – Participare la vecernia sarbatorii la Catedrala Patriarhala;
• Vineri, ora 19.00 – cina la Trapeza monahala Sfantul Dimitrie cel Nou (Arhiepiscopia Bucurestilor);
• Sambata, 21 mai 2011 – participare la Sfanta Liturghie; copiii vor sta pe podium si vor rosti Crezul la momentul potrivit.
• La sfarsitul Sfintei Liturghii, toti copiii vor primi Diploma de onoare „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, pentru promovarea dreptei credinte, impreuna cu insigna crucea patriarhala, 85 de ani de patriarhat.
• Dupa Sfanta Liturghie, toti participantii (58 de copii si 58 de clerici) vor lua masa in sala Festivitas a Palatului Patriarhiei.
Cheltuielile pentru cazarea si masa de la Seminar, pentru toti participantii, vor fi acoperite din fondul Biroului de catehizare a tineretului al Patriarhiei Romane. Cheltuielile privind transportul copiilor si a preotului care i-a pregatit la ora de cateheza va fi acoperit de catre eparhiile din care face parte fiecare participant.

5. Premii:
a. La nivelul Protopopiatelor se vor atribui urmatoarele premii:
• Premiul I, II si III la fiecare sectiune, constand in materiale educative, carti, CD-uri etc. si o diploma de participare pentru fiecare copil (pe care o va elabora Patriarhia Romana si se va distribui fiecarui protopopiat prin inspectorul eparhial, pana la mijlocul lunii aprilie 2011, in functie de numarul de participanti pe fiecare protopopiat), pe care se vor mentiona de catre protopopiat datele copilului, parohia si premiul obtinut.
• Se va desemna un castigator al concursului pe fiecare sectiune, cu cea mai buna lucrare dupa criteriile stabilite mai sus care va fi trimis la etapa eparhiala. Acestia vor beneficia pe langa premiu si de asigurarea cheltuielilor de deplasare si participare din partea protopopiatului.

b. La nivelul Eparhiei se vor atribui urmatoarele premii:
• Premiul I, II si III constand in materiale educative, carti, CD-uri etc. si o diploma de participare pentru fiecare copil, pe fiecare sectiune (pe care o va elabora Patriarhia Romana si se va distribui fiecarei eparhii prin inspectorul eparhial pana la sfarsitul lunii aprilie, in functie de numarul de participanti), pe care se vor mentiona de catre fiecare eparhie datele copilului, parohia si premiul obtinut.
• Se va desemna un castigator al concursului, pe fiecare sectiune, cu cea mai buna lucrare dupa criteriile stabilite mai sus, care va fi trimis la etapa finala (la Patriarhia Romana).

c. La nivelul Patriarhiei se vor atribui urmatoarele premii:
• Toti participantii (cate doi din fiecare eparhie) vor primi o diploma, semnata de Preafericirea Voastra, intitulata Diploma de onoare „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, pentru promovarea dreptei credinte, insigna crucea patriarhala, 85 de ani de patriarhat, impreuna cu un set de materiale educative crestine legate de tematica concursului. Aceasta va fi un semn de confirmare si evidentiere a tuturor copiilor pentru rezultatul pe care l-au obtinut in eparhia lor;
• Preotii care i-au indrumat pe copii vor primi, la randul lor, aceeasi diploma.

Sursa: sf-esc.ro
 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 947

Voteaza:

Concursul National de Creatie 'Copilul in familie' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE