Conferinta de Presa a Comitetului Central de Organizare a celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu


Conferinta de Presa a Comitetului Central de Organizare a celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu (4-9 septembrie 2007)

 

Joi, 29 martie 2007, ora 18:00 a avut loc la resedinta Mitropoliei Ardealului de la Sibiu conferinta de presa a Comitetului Central de Organizare a celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu (4-9 septembrie 2007). In prezenta reprezentantilor presei centrale si locale, au luat cuvantul I.P.S. Dr.

Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, Eminenta Sa Dr. Christoph Klein, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, I.P.S. Dr. Ghenadios, Mitropolit de Sasima (Patriarhia Ecumenica), Monseniorul Dr. Aldo Giordano, secretarul general al Conferintei Bisericilor Catolice, Venerabilul Dr. Colin Williams, secretarul general al Consiliului Bisericilor Europene, modelatorul conferintei fiind Pr. Luca Negro, coordonatorul de presa al Conferintei Bisericilor Europene.

Inalt Prea Sfintitul Parinte Dr. Laurentiu Streza si-a exprimat bucuria pentru faptul organizarii unui astfel de eveniment la Sibiu, facand referire la etapele pregatirii celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu, respectiv cea de la Roma, de la Wittemberg si cea de acum de la Sibiu, urmand ca a patra etapa sa fie evenimentul insusi.

I.P.S. Sa a informat asupra faptului ca au fost vizitate locatiile unde vor fi gazduite personalitatile bisericesti si diplomatice care se vor afla in Sibiu pe perioada desfasurarii evenimentului, au avut loc intalniri de lucru intre comitetul central de organizare si comitetul local, intalniri cu preotii ortodocsi din Sibiu si din imprejurimi, ca si cu preotii celorlalte Biserici, in scopul informarii acestora si a insusirii unor date de natura practica legate de activitatile care vor avea loc in bisericile lor etc. Mitropolitul Ardealului si-a incheiat interventia spunand: "Sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne ajute sa facem fata acestui mare eveniment pe care-l va gazdui Sibiul in curand, o cinste cu adevarat mare nu numai pentru Sibiu, ci si pentru Romania si intreaga Biserica Ortodoxa Romana".

In interventia sa, episcopul Christoph Klein si-a exprimat la randul sau satisfactia pentru organizarea celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene la Sibiu, afirmand faptul ca acest lucru nu e intamplator. Eminenta Sa s-a referit la dialogul inter-confesional din Sibiu, intalnirile lunare dintre preotii tuturor bisericilor istorice din Sibiu, subliniind faptul ca Sibiul a respirat intotdeauna duhul prieteniei ecumenice.

Eminenta Sa a atentionat de asemenea ca organizarea acestui eveniment la Sibiu nu este numai o cinste, ci si indatorire in infaptuirea sperantelor ecumenice comune, acest eveniment urmand sa aiba o contributie esentiala pentru crestinii din intreaga lume si mai ales din Europa.

Mitropolitul Ghenadie de Sasima a subliniat ca A III-a Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu este primul eveniment de acest gen gazduit intr-un mediu ortodox, cunoscut fiind ca I Adunare Ecumenica Europeana s-a desfasurat la Basel (Elvetia) intr-un mediu protestant, iar A II-a Adunare Ecumenica Europeana a avut loc la Graz (Austria) intr-un mediu catolic. Inalt Prea Sfintia Sa a afirmat ca "evenimentul are loc intr-o Europa care se intreaba asupra radacinilor ei crestine, intr-o vreme in care globalizarea si secularizarea e in crestere, intr-o atmosfera in care multi oameni isi cauta propria identitate, intr-o Europa cu zone de conflict, in care credinta crestina e pusa sub semnul intrebarii".

Inalt Prea Sfintia Sa s-a referit la semnificatia temei celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor", afirmand perceperea evenimentului din toamna "ca pe un pelerinaj spre Sibiu in cautarea luminii lui Hristos, un pelerinaj de la care nimeni nu e exclus si la care toti sunt invitati sa participe". "Pregatirile au inceput de acum doi ani - a spus reprezentantul Patriarhiei Ecumenice - si ne aflam acum la Sibiu tocmai pentru a continua aceste eforturi, care se afla in curs de desfasurare. Contam pe sprijinul crestinilor din Sibiu si din imprejurimi pentru succesul evenimentului ce va urma". Subliniind faptul ca in septembrie Sibiul va fi "inima Bisericilor crestine din Europa", ierarhul grec a dorit tuturor credinciosilor o Saptamana Mare cu folos duhovnicesc si un praznic al Invierii Domnului din care cu totii sa luam energia necesara evenimentelor ce vor urma.

Monseniorul Aldo Giordano a subliniat relevanta temei celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu, intelegand evenimentul din septembrie de la Sibiu ca "un pelerinaj in drum spre regasirea luminii din noi si a Luminii - Hristos". Numarul invitatilor oficiali ai evenimentului este de 2100 de persoane, urmand sa fie prezenti si invitati din afara Europei, tocmai pentru a le arata si altora modul cum intelegem Evanghelia si a crea punti de legatura si dialog, a declarat Eminenta Sa. Mesajul ce urmeaza sa fie redactat la Sibiu va fi adresat tuturor Bisericilor crestine din Europa, ca si fiecarui stat membru al Uniunii Europene, insa adevaratul mesaj il va da, in opinia prelatului catolic, prezenta celor 2100 de participanti invitati oficial, impreuna cu crestinii din Sibiu.

Venerabilul Collin Wiliams a staruit in interventia sa asupra programului ca atare al fiecarei zile din derularea Adunarii Ecumenice Europene. A amintit de deschiderea oficiala a Adunarii, care va avea loc in data de 4 septembrie pe o scena special amenajata in aer liber, dupa care va avea loc o familiarizare a participantilor cu orasul si a acestora intre ei. In zilele de 5, 6 si 7 septembrie vor avea loc dimineata rugaciuni, apoi comisiile de dialog pe diferite teme isi vor incepe activitatea, staruindu-se in general asupra temei principale a Adunarii, dar si asupra subtemelor. Dintre acestea amintesc: Lumina lui Hristos si Biserica, Lumina lui Hristos si Evanghelia, Unitatea Uniunii Europene, justitie, pace, creatie, ce inseamna a fi crestin astazi etc. De mentionat ca pe langa comisiile deja delimitate, care isi vor desfasura activitatea in spatii amenajate din interiorul cortului deja amplasat in zona centrala a orasului Sibiu, vor exista forumuri de lucru la toate bisericile din cuprinsul orasului Sibiu. Discutiile vor fi insotite de rugaciuni zilnice si de lecturari ale textelor scripturistice. Sambata seara, pe data de 8 septembrie, dupa participarea in catedrala mitropolitana "Sfanta Treime" din Sibiu, va avea loc un festival al luminii in Piata Mare a orasului Sibiu, urmand ca duminica dimineata, pe data de 9 septembrie, participantii la cea de A III-a Adunare Ecumenica Europeana sa se roage impreuna cu comunitatile crestine din oras.

In timpul alocat intrebarilor din desfasurarea acestei conferinte de presa s-au lamurit anumite aspecte legate de desfasurarea evenimentului. Reprezentantul Vatricanului, monseniorul Aldo Giordano, a anuntat ca Sanctitatea Sa, Papa Benedict al XVI-lea nu va participa la acest eveniment, si aceasta din doua motive. In primul rand, exista deja o misiune planificata a Sanctitatii Sale exact in aceea perioada in Austria, deci perioada se suprapune, iar apoi, nu i s-a facut o invitatia in mod oficial de a participa la acest eveniment. Mitropolitul Ghenadie de Sasima a afirmat insa ca lucrarile celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu vor fi deschise de catre Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, personalitate care a mai vizitat Sibiul in 1993, la invitatia vrednicului de pomenire mitropolit Dr. Antonie Plamadeala de a participa la sfintirea Manastirii Sambata de Sus.
A consemnat
Dr. Stefan Toma

Sursa: mitropolia-ardealului.ro 

 

 

.

02 Aprilie 2007

Vizualizari: 2825

Voteaza:

Conferinta de Presa a Comitetului Central de Organizare a celei de A III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE