Deschiderea anului universitar la Sibiu

La Catedrala mitropolitană din cetatea transilvană a fost oficiată astăzi, 1 octombrie, Sfânta Liturghie prin care s-a marcat începerea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. La slujba religioasă a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi condus de decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel şi format din cadre didactice de la vechea academie şaguniană. Studenţii teologi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, alături de părinţi şi rude, iar corul studenţesc condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre a dat răspunsurile liturgice. Chiar dacă la toate facultăţile Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu cursurile au început încă de luni, 28 septembrie, data de 1 octombrie a rămas ca ziua festivă de deschidere a noului an universitar. Studenţii s-au rugat alături de cadrele didactice pentru a primi binecuvântare cerească şi ajutor de la Dumnezeu pe tot parcursul noului an universitar , astfel încât la final să fie mulţumiţi de rezultatele obţinute.

Alături de cadrele didactice şi studenţii teologi, la slujba religioasă au fost prezenţi şi numeroşi oaspeţi, amintindu-i aici pe rectorul Universităţii “Lucian Blaga” şi pe prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul prof. univ. dr. Ghiţă Bârsan.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică Jr., care a tâlcuit Evanghelia citită în cadrul slujbei religioase, a chemării la apostolat.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a urat studenţilor bun-venit în prestigioasa academie teologică de la Sibiu, locul unde au posibilitatea să-şi desăvârşească pregătirea academică, să se pregătească duhovniceşte pentru intrarea în cler şi să devină modele pentru comunităţile unde vieţuiesc.

Rectorul universităţii sibiene, prof. univ. dr. Ioan Bondrea a transmis un mesaj de felicitare studenţilor şi cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi a subliniat în cuvântul său rolul aparte al instituţiei de învăţământ în mediul academic şi cultural din cetatea transilvană.

Anul acesta, aproximativ 116 studenţi urmează cursurile de licenţă în anul I la secţiile Facultăţii de Teologie Ortodoxă, iar la cele trei secţii de Masterat sunt peste aproximativ 70 de studenţi care încep acum a doua etapă a studiului universitar. La cursurile de doctorat, anul acesta au fost admişi peste 15 candidaţi la locuri bugetate şi cu taxă.

Festivitate la Academia Militară
În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a participat la festivitatea de deschidere a noului an universitar la Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde a oficiat o slujbă religioasă şi a transmis militarilor un mesaj de felicitare şi binecuvântare.

Programul festivităţii a cuprins şi transmiterea unor mesaje din partea secretarului de stat pentru politica de apărare şi planificare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ, a prefectului judeţului Sibiu Ovidiu Sitterli, a reprezentanţilor Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Sibiu, precum şi a rectorului academiei, generalul Ghiţă Bârsan.
“Meseria pe care aţi ales s-o urmaţi este una nobilă, plină de satisfacţii, dar şi de sacrificii, care poate fi exercitată doar dacă veţi dobândi o temeinică pregătire profesională. Pentru realizarea acestor deziderate, instructorii militari şi cadrele didactice vor pune accentul pe asigurarea calităţii la toate disciplinele şi vor fi adevărate modele pentru dumneavoastră”, a spus rectorul academiei militare.

Un mesaj a fost transmis şi din partea studenţilor din anul I, iar la final a avut loc o paradă militară.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

01 Octombrie 2015

Vizualizari: 501

Voteaza:

Deschiderea anului universitar la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE