Expozitie tematica despre cinstirea icoanelor

Duminica, 9 martie, dupa incheierea Sf. Liturghii, in incinta lacasului de cult al bisericii „Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Calnic, a avut loc o expozitie de icoane pe sticla si diverse lucrari iconografice alcatuite de copiii de la proiectul „Hristos impartasit copiilor”.

Invitat special a fost domnul, etnolog dr. Mircea Taban, cercetator la Muzeul Banatului Montan din Resita, care a sustinut o prezentare a celor expuse. Referitor la acest moment, parintele paroh Valentin Popovici ne-a spus: „Icoana este un mijloc de legatura intre persoana pe care o prezinta si credinciosul care sta in fata ei cu cinstire, nu este realitate in sine, ci ultima realitate este persoana reprezentata pe icoana, iar icoana este prima realitate care ne duce la persoana reprezentata pe icoana”.

Referitor la icoanele pe sticla si arta realizarii acestora, domnul Mircea Taban ne-a declarat: „Icoana pe sticla trebuie incadrata in spatiul in care ea a fost conceputa initial, gospodaria taraneasca si biserica din sat. Ea ocupa un loc de onoare in casele taranesti, fiind considerata intermediara intre rai si pamant. Din punct de vedere tematic, icoana pe sticla reprezentarile religioase cu elemente populare, legate de viata si preocuparile taranului roman, inspirate si de folclorul local. De asemenea se intalnesc si elemente de sinteza atat orientala cat si occidentala. Asadar, icoana pe sticla din Transilvania si Banat, este prin excelenta de factura taraneasca si poate fi incadrata pe buna dreptate in categoria artei”. Expozitia s-a incheiat cu aprecierea lucrarilor expuse.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Martie 2014

Vizualizari: 720

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE