Hramul Manastirii 'Acoperamantul Maicii Domnului' de la Floresti

Marti, 1 octombrie 2013, cand sarbatorim Acoperamantul Maicii Domnului, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a oficiat Sfanta Liturghie la Manastirea “Acoperamantul Maicii Domnului” de la Floresti, asezamant monahal ce si-a sarbatorit in aceasta zi hramul. Mitropolitul Clujului a fost inconjurat de un numeros sobor de peste 50 de preoti si diaconi, stareti si duhovnici de la bisericile si manastirile de pe raza Arhiepiscopiei Clujului.

Au fost prezenti la hramul Manastirii de la Floresti si multime de pelerini veniti din judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures dar si din alte zone ale tarii.

Sa tinem cu dintii de spiritualitatea noastra ca sa nu ne inghita valul vremelniciei
Credinciosii au participat inca din ajun la un program liturgic special ce a fost savarsit la sfanta manastire cu ocazia sarbatoririi Acoperamantului Maicii Domnului. Slujbele au inceput luni seara de la ora 18 cand a fost oficiata slujba Privegherii, Utrenia si paraclisul Maicii Domnului. La finalul slujbei a avut loc si o procesiune cu icoana Maicii Domnului in jurul bisericii. Programul liturgic a continuat in ziua hramului cu Sfanta Liturghie Arhiereasca la care au luat parte preoti, monahi, credinciosi, dar si autoritati locale. In cadrul cuvantului de invatatura Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a vorbit despre Maica Domnului, ca mijlocitoare si rugatoare pentru mantuirea neamului omenesc. „Sarbatoarea Acoperamantul Maicii Domnului ne provoaca sa meditam la importanta pe care o are Maica Domnului pentru mantuirea noastra si in spiritualitatea noastra, spiritualitate la care trebuie sa tinem cu dintii pentru ca altfel pierzandu-o ne inghite valul vremelniciei”.

Sa ii spunem Maicii Domnului bucuriile cu care ne binecuvanteaza zi de zi
La finalul slujbei, parintele duhovnic, protosinghelul Visarion Pasca i-a indemnat pe credinciosi sa isi spuna necazurile si bucuriile Maicii Domnului care este ocrotitoarea noastra a tuturor: „Ati venit sa o sarbatorim pe Maica Domnului, sa ii aducem cantari de lauda, sa ii spunem nu numai necazurile, problemele pe care le avem, ci sa ii spunem si bucuriile cu care ne binecuvanteaza zi de zi. Cu totii o avem pe Maica Domnului ca si ocrotitoare, o simtim ca pe toti ne acopera cu sfantul ei acoperamant si de aceea Ea ne indeamna mereu sa ascultam de Mantuitorul Iisus Hristos. Ea este aceea care poarta rugaciunile noastre catre Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul nostru”

Manastirea Floresti, alaturi de copiii aflati in dificultate
Asezamantul monahal de la Floresti a fost infiintat in anul 1994, iar biserica manastirii a fost sfintita pe 18 aprilie 2010. Potrivit maicii starete Teodora Campan in prezent manastirea are doua corpuri de chilii pentru maici, o clopotnita, precum si o trapeza veche si cateva ateliere provizorii. In prezent la Manastirea de la Floresti se afla in constructie o trapeza noua, care a fost ridicata pana la primul nivel si care va avea o bucatarie si o sala de mese. In plus langa manastire, pe un teren donat de asezamantul monahal, a inceput constructia unui centru social pentru copiii aflati in dificultate. Complexul social ce va purta hramul “Sfantul Onufrie” va cuprinde patru case de tip familial, care vor gazdui, fiecare, aproximativ 10 copii, care sunt separaţi temporar sau definitiv de parinţi. Copiii vor beneficia in cadrul centrului de ingrijire, educare si suport emotional, precum si de un mediu optim dezvoltarii fizice, intelectuale si moral spirituale a acestora. Potrivit parintelui duhovnic Visarion Pasca initiatorul acestui proiect a fost vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, care inca de cand a inceput constructia manastirii cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului” in anul 1994 a dorit ca aceasta manastire sa gazduiasca un punct important de asistenta sociala. De anul trecut s-au inceput demersurile pentru realizarea acestui proiect, iar pe 12 iunie, chiar in ziua pomenirii Sfantului Cuvios Onufrie cel Mare, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a sfintit locul unde va fi ridicat complexul social. In prezent se lucreaza la ridicarea primei case de tip familial, urmand ca celelalte trei sa fie ridicate in urmatorii ani, in functie de fondurile disponibile.

Campanie de informare si strangere de fonduri pentru Centrul “Sf. Onufrie”
Pentru construirea asezamantului social “Sfantul Onufrie”, Asociatia filantropica ce poarta acelasi nume, infiintata in luna mai a acestui an, in colaborare cu Manastirea de la Floresti a demarat o campanie de informare si strangere de fonduri. Campania intitulata “Toti copii au nevoie de iubire” a fost lansata astazi cu ocazia hramului Manastirii “Acoperamantul Maicii Domnului” si va dura pana pe 10 ianuarie 2014. Campania va presupune o strangere de fonduri prin SMS la numarul 8864, numar ce este activ incepand cu 1 octombrie 2013, precum si spectacole si concerte caritabile, in care sunt implicati elevii scolilor si liceelor clujene, cat si studentii celor mai importante universitati din Cluj-Napoca. Spectacolele vor avea loc pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie si decembrie in sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor din municipiu. Primul concert caritabil este programat sambata, 5 octombrie, de la ora 17 si va fi sustinut de elevii Liceului “Nicolae Titulescu” din Cluj-Napoca. In 29 octombrie de la ora 19 va avea loc un spectacol de muzica folk sustinut de Adrian Sarmasan, iar pe 12 noiembrie studentii Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” vor sustine spectacol de muzica clasica. Pe data de 6 decembrie, in ziua de pomenire a Sfantului Ierarh Nicolae in fata asezamantului social “Sfantul Onufrie” din Floresti va fi organizat un teledon, iar pe 17 decembrie este programat in sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor un spectacol de craciun multicultural.


Autor: Andreea Pagleşan

Sursa: radiorenasterea.ro

.

01 Octombrie 2013

Vizualizari: 1075

Voteaza:

Hramul Manastirii 'Acoperamantul Maicii Domnului' de la Floresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE