Hramul Sfantului Ioan Botezatorul in Mitropolia Olteniei

Marti, 7 ianuarie, de praznicul Sfantului Ioan Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului nostru Iisus Hristos, biserica parohiei Brestei va primi vizita IPS Parinte Mitropolit Irineu. Cu acest prilej, IPS Parinte va savarsi Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.



Sfantul Ioan Botezatorul va fi cinstit in chip deosebit si la Manastirea Camaraseasca, din judettul Gorj. Cinstitul asezamant a fost construit in jurul anului 1780 de boierii gorjeni Camarasescu, pe malul drept al raului Gilort, la nord-est de orasul Targu Carbunesti. Sfantul locas a servit deseori, de-a lungul istoriei, drept cetate de aparare contra cotropitorilor si ca loc de refugiu, atunci cand regiunea era atacata de turci si haiduci. Manastirea a fost desfiintata de regimul comunist si transformata in adapost pentru vite si apoi in sediu CAP. Abia in anul 1994, cu incuviintarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei, a fost reinfiintata Manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul - Camaraseasca”.

Tot in acesta zi, Biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin isi serbeaza ocrotitorul. La bucuria credincioșilor parohiei va lua parte chiriarhul mehedintean, PS Parinte Nicodim, care va oficia aici Sfanta Liturghie. Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul - Grecescu” din Drobeta Turnu Severin este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat si spitalul din apropiere, cunoscut sub acelasi nume. La realizarea proiectului, regele Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmand ca biserica sa se ridice dupa stilul celei domnesti de la Curtea de Arges. Valoarea si frumusetea acestui sfant locas sunt date si de pictura interioara, stil neoclasic, creatie a lui Gheorghe Tatarescu (1872). Biserica a fost sfintita in 1875, iar in 1884 a devenit catedrala ortodoxa a orasului Turnu Severin.

Tot cu hramul „Sfantul Ioan Botezatorul” este cunoscuta si biserica din Slatina, asezata in partea vestica a municipiului, in cartierul Gradiste, in anul 1796, in timpul domnitorului Alexandru Ispilanti, cu binecuvantarea Mitropolitului Grigore.

Sursa: mitropolia-olteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Ianuarie 2014

Vizualizari: 462

Voteaza:

Hramul Sfantului Ioan Botezatorul in Mitropolia Olteniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE