Hramuri de traditie la Manastirile Tismana si Polovragi

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat mii de credincioşi în două dintre cele mai vechi mănăstiri oltene. La Tismana şi Polovragi, aşa cum se obişnuieşte de ani buni, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

Mănăstirea Tismana şi-a sărbătorit maţi, 15 august, hramul principal, în prezenţa sutelor de pelerini veniţi din toate colţurile ţării. Încă de luni seara, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor ales de preoţi şi diaconi, a oficiat aici Vecerniei, Litia şi Privegherea. La final, credincioşii au cântat împreună cu slujitorii Sfântului Altar Prohodul Maicii Domnului şi au ocolit biserica mănăstirii în procesiune cu sfântul epitaf. A doua zi, marţi, 15 august, IPS Părinte Mitropolit a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de Vară al Mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

În cuvântul de învăţătură duhovnicească, rostit la finele slujbei, IPS Părinte Irineu, a spus că „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat de la naştere binecuvântată şi preamărită de Dumnezeu. Ziditorul a făcut această «curăţire» a neamului ei, cu mult înainte de naşterea e … Aşa se face că părinţii Maicii Domnului, Ioachim şi Ana, sunt moştenitori ai acestei sfinţenii, ai acestei binecuvântări. Pentru că sfinţenia se «aşează» în firea noastră, rămâne întrânsa, luminând-o şi transfigurând-o de putere dumnezeiască. Noi purtăm această «lucrare» divină în trupul şi în sufletul nostru, ca o moştenire de la părinţii noştri. Aşa se face că cei binecuvântaţi, cei care s-au învrednicit prin viaţă curată să dobândească sfinţenia, o păstrează în firea lor şi o transmit mai departe urmaşilor”.

Liturghie Arhierască la Mănăstirea Polovragi

Sute de credincioşi au luat parte de asemenea la hramul Mănăstirii Polovragi, judeţul Gorj. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Prasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în calitate de delegat al IPS Părinte Irineu. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Nicodim a evidenţiat rolul deosebit pe care Maica Domnului l-a avut în iconomia mântuirii neamului omenesc, subliniind importanţa ascultării faţă de Dumnezeu. „Să faceţi tot ceea ce vă va spune!. Sunt cuvintele Maicii Domnului, un îndemn nu numai pentru cei prezenţi la nunta din Cana Galileii, ci pentru toţi creştinii de peste secole. Şi ce ne-a spus Mântuitorul nostru Iisus Hristos? Ne-a spus şi ne-a învăţat multe, dar în primul rând să-L iubim pe Domnul Dumnezeu din tot sufletul şi din tot cugetul nostru, iar pe aproapele ca pe noi înşine. Ne-a mai spus Mântuitorul că cel ce Îl iubeşte pe Dumnezeu păzeşte poruncile Sale, iar cel ce-şi duce viaţa în păcat, nesocotind poruncile, nu-L poate iubi pe Dumnezeu şi nici pe semenul său. De aceea, se cuvine a ne apropia de Dumnezeu chemând pe Maica Sa să mijlocească iertarea păcatelor pentru fiecare dintre noi, să ne fie pururea grabnic ajutătoare, spre a deveni şi noi cu adevărat fii ai Tatălui ceresc şi moştenitori ai Împărăţiei Sale cea veşnică”, a spus PS Părinte Nicodim.

Pr. Ioniţă Apostolache,

Pr. Gheorghe Cioiu,

Prof. Vasile Gogonea

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

17 August 2017

Vizualizari: 540

Voteaza:

Hramuri de traditie la Manastirile Tismana si Polovragi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE