Hristos s-a inaltat!

 

Ziua Inaltarii Domnului- Ispasul- a fost aleasa ca zi a Eroilor Martiri ai Neamului nostru, cind, potrivit unei stravechi traditii, se preamaresc toti acei care s-au jertfit hotarelor stramosesti, dreptatii, demnitatii, libertatii si credintei strabune in Iisus Hristos. Noi fundamentam teologic pomenirea Eroilor Neamului la Ispas, intrucit Inaltarea Domnului, ca Om, cu Trupul Sau Inviat la cer si sederea Sa de-a dreapta Tatalui inseamna oferirea Lui eroica drept jertfa de impacare a noastra, a oamenilor cu Dumnezeu Tatal.

 

Neamul intreg isi sarbatoreste si-si cinsteste astfel pe cei dusi: e una dintre cele mai sfinte indatoriri ale noastre. Desi au fost ani cind cultul, al martirilor, a fost aproape uitat, Biserica noastra nu a incetat nicicind sa-i pomeneasca la fiecare Sfinta Liturghie, in vecii vecilor si pentru ca "osemintele eroilor sint pietrele de temelie ale Tarii".

 

In zile ca acestea, mai ales, ne reamintim de sfaturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau, Teodosie, prin care dadea acest indemn: "cu destinele Tarii sa nu faci tirguieli cu nimeni", sau de sfatul Sfintului Voievod Stefan cel Mare, cuprins in testamentul sau: "Cind dusmanul vostru cere legaminte rusinoase de la voi, atunci mai bine muriti prin sabia lui decit sa fiti martorii impilarii si ticalosirii Tarii voastre!"

 

De aceea la vreme de izbeliste

"Voievozi, popor si clerici

Ce din prapuri de biserici

Sfinteau flamuri de razboi

Cind iubirea de mosie si de lege si de noi

Din piosi facea eroii si piosii din eroi.

"

Sint versuri de foc care arata ridicarea obsteasca pentru apararea credintei crestine, a gliei strabune.

 

Eroii si martirii de dincolo de mormint ne trimit indemnul si intelesul marilor jertfe care s-au facut si se vor mai face pentru credinta in Iisus Hristos, pentru Neam si Tara in semnificatia lor ontologica. Avem noi, romnii, o Tara, o Patrie cu nimic mai prejos decit a altora, in felul ei, unica pe Pamint: au vietuit, au ctitorit si s-au jertfit aici in spiritul Logosului Intrupat in istorie, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Sfint, Mihai Viteazu, Avram Iancu, Constantin Brincoveanu cu familia sa si altii pe care, daca nu-i pomenim aici nu inseamna ca-i pretuim mai putin, iar in spatele tuturor Voievodul Anonim- Maria Sa poporul credincios si jertfelnic, fara de care eroii nostri personificati ar fi de neimaginat.

 

Eroii nu se pling, ci se preamaresc!

Nu vom uita jertfa voastra niciodata!

Caci jertfa voastra are sens vesnic prin jertfa unica, irepetabila si vesnica a lui Iisus Hristos- Mintuitorul si sensul vietii noastre!

Preot Dumitru CHITIMUS  

 
Ziarul Ceahlaul

.

02 Iunie 2006

Vizualizari: 3494

Voteaza:

Hristos s-a inaltat! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE