Lansarea cartii 'Iconari in Otopeni – editia a doua'

Iconari in Otopeni - EDITIA A DOUA

LIBRARIA BIZANTINA
JOI 19 MARTIE ORA 19.00
STR. BIBESCU VODA NR. 20



Va invitam joi, 19 martie, la evenimentul de lansare a cartii “Iconari in Otopeni – editia a doua”, ce va avea loc la Libraria Bizantina din Bucuresti in cadrul vernisajului expozitiei Cristina si Andrei Raileanu.

Realizat la finalul anului 2014, dupa derularea editiei a doua a simpozionului national cu acelasi nume, volumul reprezinta o parte esentiala a proiectului desfasurat impreuna cu Primaria orasului Otopeni si Centrul Cultural “Ion Manu”.



Cea de-a doua editie a proiectului a fost organizata cu ocazia anului comemorativ dedicat cinstirii Sfintilor Martiri Brancoveni si a propus tema specificului artei si stilului brancovenesc in iconografia contemporana romaneasca alaturi de o selectie reprezentativa de iconari din Romania si Transnistria: Bogdan Verdes (Galati), Camelia Popa (Otopeni), Catalin Palamariu (Bucuresti), Cezar Ivana (Bucuresti), Cristian Badalan (Galati), Cristina Raileanu (Cluj-Napoca), Gabriel Giodea (Craiova), Marcel Furtuna (Iasi), Sorin George Nicolae (Bucuresti), Vitalie Ciocoi (Chitcani, Transnistria), ieromonah Savatie Bastovoi (m-tirea Noul Neamt, Transnistria), Ana-Maria Goilav (Bucuresti), Claudiu Opaina (Bucuresti), Bogdan Popa (Piscu, Ilfov).

Coordonat de iconarul Ioan Popa alaturi de curatorul si istoricul de arta Madalina Mirea, evenimentul s-a concentrat de aceasta data asupra unui concept unitar – un Martyricon ca structura mobila, in formula propusa de Lector Dr. Arh. Ana-Maria Goilav, ce a cuprins obiecte liturgice, mozaicuri, panouri pictate si sculptate de participanti. S-au adaugat conferinte ce au adus in discutie aspecte legate de elemente iconografice, stilistice, arhitectonice, imnografice si istorice brancovenesti, alaturi de Preot Dr. Lector Univ. Jan Nicolae, pictor-restaurator Romeo Andronic, critic de arta Vladimir Bulat si diacon Cornel Coman. De asemenea, evenimentul ce a deschis expozitia a fost insotit de lansarea filmului “Un chip de lumina - Arhimandritul Ioan, staret al manastirii Hurezi intre anii 1692 – 1726” (editor Iuliana Mateescu).

Cartea Iconari in Otopeni – editia a doua surprinde aceasta miscare vie a intregului proiect, incercand sa depaseasca scopurile punctuale ale desfasurarii de editie si abordand noi perspective alaturi de reproducerea lucrarilor realizate de iconarii invitati. Și in cadrul publicatiei, ca si in contextul evenimentului, constituirea unei echipe si a unui fond iconografic legat printr-o aceeasi tematica reprezinta miza unei provocari de a depasi propunerile individuale si de a gestiona la nivel de grup un mod de lucru, caracterul normativ al unei picturi in spiritul si in sensul comemorativ brancovenesc. Astfel, asa cum Martyricionul reprezinta un bun cultural ce depaseste ideea unei colectii de icoane, tot asa si cartea ce insoteste acest proiect constituie un reper coerent si unitar legat de iconografia romaneasca de astazi.

Cu un concept editorial ce alatura marturii din cadrul evenimentului si subiecte de interes iconografic, liturgic, arhitectonic si istoric, avand o grafica ce reuseste sa aseze un echilibru firesc intre capitole, imagini si detalii de alcatuire a paginii (semnata de Ioana Bita Giulea) si o realizare tehnica ireprosabila (Imprimeria Arta Grafica), cartea incearca si la nivel tehnic sa ofere cititorului o intalnire limpede, pe masura si in spiritul intregului proiect.

“Se spune ca regimul comunist nu a asezat intre figurile istorice definitorii pentru identitatea noastra nationala pe Constantin Brancoveanu, pentru ca l-a considerat un invins. Celor doi conducatori li se povestise sangeroasa scena a martiriului si au considerat-o de rau augur. Iata de ce abia in 1992 a fost posibil actul reparator al canonizarii Brancovenilor si trecerea lor binemeritata in randul sfintilor care ocrotesc spiritualitatea romaneasca. Avem, asadar, mai putin de un sfert de veac de cand exista preocupari in zona precizarii unei iconografii a acestor sfinti martiri. Tabloul votiv de la Hurezi, sursa prima si contemporana a chipurilor infatisate, a contribuit la delimitarea unui cadru. Însa iconarii si melozii au revizitat documentele vechi, arhivele, cronicile, pentru a complini detaliile atat de necesare pentru aducerea mai aproape de noi a acestor repere ferme de credinta ortodoxa.

Astazi, la trei veacuri de la martiriul lor, departe de ideea de a fi fost invinsi, Brancovenii sunt prezente vii, concrete, figuri cu caracter de exemplaritate.

Chiar daca manifestarile dedicate sfintilor martiri vor continua, incercam, prin cea de-a doua editie a simpozionului Iconari in Otopeni, sa sintetizam experienta acestui an jubiliar. Care sunt elementele definitorii ale artei brancovenesti, care sunt trasaturile sine qua non ale iconografiei sfintilor, cum si cat din stilul brancovenesc - singura contributie romaneasca majora la istoria artei universale - se reflecta in arta contemporana, iata doar cateva dintre dilemele la care cautam un raspuns.

Va invitam sa va alaturati acestui grup de tineri iconari, teologi, istorici de arta si sa ne insotiti in acest demers spiritual, cu framantarile omului modern, ancorat in viata cetatii, pentru care nevoia de repere duhovnicesti este una legitima si constant afirmata.”
(Madalina Mirea, curator)

Cartea Iconari in Otopeni este realizata cu sprijinul Primariei Orasului Otopeni si al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
Parteneri: Libraria Bizantina, Welde Romania, Total Comunicare, WM Outdoor & Indoor Advertising, Filos, La Vulturi
Parteneri media: Igloo, Observator Cultural, Lumea Credintei, Pemptousia, Familia Ortodoxa, Jurnalul de Ilfov, Radio Trinitas, TVR1, Universul Credintei

Pentru orice alte informatii puteti accesa / contacta:
iconariotopeni.blogspot.
ro
iconariotopeni@gmail.com

.

18 Martie 2015

Vizualizari: 617

Voteaza:

Lansarea cartii 'Iconari in Otopeni – editia a doua' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE