Mitropolitul Clujului, la hramul Manastirii Rebra-Parva

Sute de credinciosi bistriteni sunt asteptati sambata, 29 iunie, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, la hramul Manastirii Rebra-Parva. Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Mitropolitul Clujului, Inalt Preasfintitul Parinte Andrei, care se va afla pentru al treilea an consecutiv in mijlocul credinciosilor din aceasta zona. Slujbele de hram vor incepe la mananastire inca din ajun cu Vecernia cu Litie, Utrenia si Sfantul  Maslu. In ziua Praznicului, de la ora 8 va fi savarsita Sfintirea Apei, Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Sfanta Liturghie arhiereasca.

Manastirea Rebra-Parva, atestata documentar inca din secolul al 18-lea

Asezamantul monahal "Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Tara Nasaudului are o istorie mai veche. La hotarul ce desparte localitatile Rebra si Parva a existat un stravechi locas de rugaciune datand din anul 1755. In anul 1782, vietuitorii manastirii au fost alungati de trupele austro-ungare, dar bisericuta a ramas intacta. De atunci manastirea a mai fost locuita de calugari temporar, pana la 1822 cand biserica din lemn a fost demontata si mutata mai intai in cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se afla astazi si biserica parohiala.

Noua manastire a fost fondata cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. La data de 21 iulie 1993 sapte vietuitori ai manastirii Turnu au primit binecuvantarea de a intemeia o manastire pe vechea vatra dintre localitatile Rebra si Parva, dupa cum am aflat de la staretul manastirii, parintele Chiril Zegrean. In anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid. In anul 2009 locasul de cult a fost sfintit de Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. In cadrul asezamantului au fost amenajate, in ultimii ani, doua corpuri de chilii si o biblioteca si un arhondaric pentru pelerini.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

.

28 Iunie 2013

Vizualizari: 772

Voteaza:

Mitropolitul Clujului, la hramul Manastirii Rebra-Parva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE