Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase spre inchinare

În zorii zilei de vineri, 10 octombrie 2014, moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase spre închinare pelerinilor prezenți la Iași.

În această dimineață, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și racla cu moaștele mai multor sfinți, aflată în Catedrala mitropolitană, au fost purtate în procesiune pe străzile din jurul locașului de cult, fiind așezate apoi spre închinare într-un baldachin amenajat pe platoul din fața căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

În procesiune a fost purtată și o icoană a Sfântului Constantin Brâncoveanu, cu părticele din moaștele voievodului martir, dăruită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În seara aceasta, începând cu ora 19.00 va avea loc procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, pe următorul traseu: Ieșirea cu sfintele moaștele ale Cuv. Parascheva se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada Cuza Vodă (Clădirea Operei). Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecția cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeași stradă spre biserica Sf. Sava unde se va face prima oprire. În continuare se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi unde va avea loc ultima oprire. Se va rosti și aici o ectenie întreit scurtă și se va continua pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane se va face prin poarta principală, se va trece prin fața Catedralei Mitropolitane și apoi sfintele moaște vor fi reașezate pe baldachin în fața Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe”.
***
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva ocrotesc Moldova din secolul al XVII-lea. Cinstitele odoare au fost aduse la Iaşi de domnitorul Vasile Lupu în anul 1641, fiind aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi". Moaştele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru domnitorul Moldovei.

În anul 1889, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

În anul 1944, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse şi în Capitală. Evenimentul a fost reflectat pe larg în revista „Glasul Bisericii”, în numărul pe lunile noiembrie/decembrie din acel an.

În decurs de mai bine de trei veacuri şi jumătate, de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori: în anul 1944, când a fost dusă la Mănăstirea Samurcăşeşti şi în Capitală şi, în vara anului 1947, când a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei: prin localităţile judeţului Iaşi, iar apoi în Vaslui, Roman, Bacău, Neamţ şi Baia.

Sursa: basilica.ro

.

10 Octombrie 2014

Vizualizari: 740

Voteaza:

Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase spre inchinare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE