Patriarhul ecumenic Bartolomeu I omagiat la München

Vineri, 16 mai 2014, in Aula Magna a Universitatii ”Ludwig-Maximilians” din München, Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii mai sus amintite, in cadrul vizitei oficiale din Germania, la propunerea Facultatii de Teologie Catolica din cadrul acestei Universitati, dupa cum ne-a precizat Pr. Alexandru Nan.

Dupa scurtul cuvant de salut, rostit de catre prorectorul Universitatii, au avut cate o scurta interventie cate un reprezentant al celor trei Facultati de Teologie (catolica, evanghelica si ortodoxa) din cadrul Universitatii bavareze.

Laudatio, a fost rostita de catre decanul Facultatii Catolice, prof. Dr. Franz Xaver Bischof. In cuvantul sau, prof. Bischof a amintit cateva date importante din biografia Patriarhului, pentru a evoca apoi personalitatea Patriarhului acestuia, subliniind contributia avuta la intensificarea relatiilor ecumenice si interreligioase, dar si eforturile pentru protejarea naturii inconjuratoare, motiv pentru care a si fost numit «patriarhul verde ».

Cursul festiv, intitulat : « Autoritate, colegialitate, sinodalitate » a fost tinut de catre episcopul catolic de Magdeburg, Dr. Gerhard Feige. Acesta s-a referit la relatiile dintre ortodocsi si catolici, pornind de la intalnirea istorica dintre patriarhul Atenagora si papa Paul al VI-lea in Ierusalim, care a avut loc in urma cu 50 de ani si de la anularea bulelor de excomunicare dintre cele doua Biserici, eveniment petrecut in anul 1965. Episcopul de Magdeburg a subliniat, citand un document formulat de catre Conferinta Episcopilor Ortodocsi din Germania in urma cu cativa ani, ca « dialogul iubirii » trebuie conjugat cu cel al « adevarului », pentru a se putea ajunge la rezultate ecumenice concrete. Episcopul Feige a dat mai multe citate din ultimii doi papi, in care acestia laudau « sinodalitatea » Bisericii Ortodoxe, indemnand la regandirea pozitiei episcopului Romei in societatea de astazi.

In cuvantarea tinuta cu aceasta ocazie, Patriarhul ecumenic a multumit pentru onoarea facuta Scaunului patriarhal de Constantinopol si umilei sale persoane, prin acordarea acestui titlu, pentru a vorbi despre eforturile care trebuiesc facute pentru a gasi « drahma cea pierduta », adica unirea Bisericii, pentru a implini voia Dumnezeului devenit Om, Domnului nostru, Care a venit in lume nu pentru a o judeca, ci pentru a o mantui. Sanctitatea Sa s-a referit apoi la materialismul practic, la diferitele forme ale ateismului si absolutismului, izvorate din filosofia iluminismului si din Revolutia franceza, carora le-au cazut victime milioane de oameni in ultimele doua secole.

Apoi, a urmat un adevarat excurs al Patriarhului ecumenic referitor la Teologie ca stiinta empirica si de viata. Aici Sanctitatea Sa a subliniat rolul Bisericii, care se misca in istorie si nu in afara ei, care il primeste pe om cu problemele lui, pentru a-l sfinti. In acest context Sanctitatea Sa a subliniat ca : « Teologia este o stiinta empirica si de viata, mai mult decat oricare alta stiinta practica sau teoretica », pentru care e nevoie de smerenie, dupa cuvintele Sf. Ioan Gura de Aur : « Smerenia este inceputul oricarei intelepciuni ».

Patriarhul ecumenic a atras atentia ca « stiintele pozitive nu pot rezolva problemele existentiale ale omului de astazi si nici macar sa se apropie de ele, cum ar fi, spre exemplu, sensul si scopul vietii, problema suferintei, taina mortii ». Adresandu-se studentilor, dar si tuturor celor prezenti, patriarhul Bartolomeu i-a indemnat pe toti sa caute « Adevarul », dincolo de stiinta, politica si, in special, dincolo de istoria de ieri si de azi.

La acest moment festiv Biserica Ortodoxa Romana a fost reprezentata de catre IPS Dr. Serafim Joanta, Arhiepiscopul si Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, PS Dr. Sofian Brasoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei pentru Germania, Austria si Luxemburg, pr. Mircea Basarab si pr. Alexandru Nan, fostul si actualul paroh al parohiei „Nasterea Domnului » din München.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

18 Mai 2014

Vizualizari: 532

Voteaza:

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I omagiat la München 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE