Patriarhul Teoctist pomenit la Patriarhie

Miercuri, 30 iulie 2014, Patriarhia Romana a comemorat sapte ani de la trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul († 30 iulie 2007).

Sfanta Liturghie arhiereasca

Cu aceasta ocazie, la Catedrala Patriarhala, Sfanta Liturghie a fost oficiata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei. Din soborul slujitor au facut parte: Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Inaltpreasfintitul Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, Inaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfintitul Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacaului, Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, preoti și diaconi. In cadrul Sfintei Liturghii au fost inaltate rugaciuni de pomenire pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul de la a carui trecere la cele veșnice se implinesc astazi 7 ani.

Slujba de pomenire pentru Patriarhul Teoctist

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, incepand cu ora 11:30, a fost savarșita Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul. Slujba a fost oficiata de catre Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel impreuna cu mai multi ierarhi membrii ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Inaltpreasfintitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targoviștei și Exarh patriarhal, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Inaltpreasfintitul Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, Inaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Inaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfintitul Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, Preasfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfintitul Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacaului, Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Imediat dupa slujba de pomenire s-a oficiat un Trisaghion la mormantul Patriarhului Teoctist.

Patriarhul TEOCTIST. In memoriam, 2007-2014

La finalul slujbei, a avut loc lansarea volumului Patriarhul TEOCTIST. In memoriam, 2007-2014. Volumul a fost prezentat de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. „Acest volum este o ilustrare a chipului spiritual, luminos si bland al Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist. Aici se arata in multe din articolele sau textele pregatite, pe de-o parte solemnitatea slujirii sale ca Patriarh, dar si dificultatile vremurilor in care a slujit, dificultati in timpul regimului comunist si unele dificultati chiar in libertatea dezordonata care uneori s-a aratat dupa revolutia din 1989. Avem de-a face cu marturii solemne si altele foarte personale, toate intregesc si ne arata chipul luminos, vorba blanda si sufletul cald al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Cei care au contribuit aici ca raspuns la multimea scrisorilor adresate pentru a da o marturie in scris sunt membrii ai Sfantului Sinod care l-au cunoscut mai indeaproape pe vrednicul de pomenire Parintele nostru Patriarh Teoctist, arhimandriti, stareti de manastiri, preoti profesori, preoti de mir, dar si intelectuali, credinciosi mireni care l-au cunoscut, l-au admirat, l-au pretuit si au evocat cu multa caldura sufleteasca imaginea sa, dar si lucrarea sa mai ales in vremuri tulburi”, a spus Preafericirea Sa. Volumul a fost coordonat de pr. Arhim Timotei Aioanei, reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan si de pr. Mihai Hau, Consilier Patriarhal.

Il simtim aproape si prin multele biserici pe care le-a sfintit

In cuvantul sau de la finalul slujbei de pomenire, Patriarhul Romaniei a elogiat viata si activitatea Patriarhului Teoctist: „Au trecut sapte ani de cand parintele nostru Patriarh Teoctist a trecut la Domnul. Timpul a trecut repede si cu toate ca a trecut repede l-am simtit mereu aproape. Aproape prin mormantul sau care se afla aici in aceasta Catedrala Patriarhala si pe care se vede tot timpul o candela de inviere aprinsa si multe flori care sunt adesea aduse de catre credinciosii care l-au iubit, l-au pretuit si l-au simtit ca pe un slujitor rugator si luptator si mult indurator. Il simtim aproape in Resedinta Patriarhala prin toate innoirile si adaugirile pe care le-a facut. Mai ales salonul pe care il numim salonul Teoctist, dar si alte parti din Resedinta Patriarhala pe care a consolidat-o si a extins-o, toate aceste lucrari numindu-le Preafericirea Sa neteziri. Aceste neteziri sunt facute cu atat de multa gingasie si cu atat de mare respect pentru ce au facut Patriarhii de mai inainte, incat totul este foarte armonios. (…) Peste tot se vede aceeasi delicatete, gingasie de a nu brusca, de a adauga in mod organic intr-un fel, in mod viu la ceea ce a primit de la inaintasi ca mostenire arhitecturala avand peste tot un simt al elegantei, al masurii si al continuitatii in timp, o innoire intru continuitate. Il simtim aproape si prin bisericile sale, ctitorii de suflet, de la Victoria de langa Botosani si Manastirea Duminica Sfintilor Romani de la Popesti Leordeni. Aceasta a fost zidita cu cativa ani inainte de trecere la cele vesnice si este o bijuterie, o frumusete deosebita. Si acolo se vede o imbinare a stilului romanesc cel mai curat pentru ca intreaga biserica este dedicata sfintilor romani. (…) Il simtim aproape si prin multele biserici pe care le-a sfintit in anii de pastorire la Arad, la Craiova, la Iasi si apoi ca Patriarh la Bucuresti. Il simtim aproape prin multime preotilor pe care i-a hirotonit, dar si a ierarhilor noi pe care impreuna cu Sfantul Sinod i-a ales spre a inmulti, cum spunea Preafericirea Sa, coroana sau cununa de arhierei a Bisericii Ortodoxe Romane. Il simtim aproape si prin Eparhiile noi pe care le-a creat in tara si strainatate impreuna cu Sfantul Sinod. Il simtim aproape prin multimea preotilor de caritate din spitale, din unitatile militare si din penitenciare si il simtim aproape prin multimea profesorilor si profesoarelor de religie pentru ca, impreuna cu Sfantul Sinod, a facut demersul pentru a reintroduce religia in invatamantul de stat asa cum a fost traditia romaneasca anterioara venirii regimului comunist ateu”.

A fost un om al pacii

Totodata, Preafericirea Sa a evidentiat faptul ca a fost un om al echilibrului, un om al pacii care peste tot a raspandit lumina. „A fost un om al consensului, cum frumos spune dl. secretar de stat Victor Opaschi in acest volum, aratand ca in toate situatiile dificile, mai ales dupa schimbarile din 1989, a fost un om al echilibrului, al consensului, evita extremele si pozitiile radicale. A fost un om al pacii si in raport cu alte religii pentru ca Evanghelia iubirii lui Hristos Cel Milostiv indeamna pe fiecare crestin sa arate adevarul credintei prin iubirea lucratoare, credinta lucratoare prin iubire cum ne spune Sf. Apostol Pavel. Deci, peste tot a raspandit lumina, de aceea, in Cuvantul Inainte la acest volum comemorativ am incercat sa rezumam in cateva randuri chipul spiritual al Patriarhului Teoctist zicand: in toate evocarile se vede un chip luminos si un suflet mare, un om rabdator in incercari si iubitor de fapte bune, un om al pacii si al dialogului, un Arhipastor harnic si un luptator intelept, un misionar neobosit, un monah iubitor de traditie, un pasionat al cititului si un talentat orator si scriitor, o mare constiinta nationala si eclesiala, mai concis: o lumina pentru cler si popor!”, a spus Patriarhul Romaniei. „Multumim tuturor celor care au contribuit ca acest volum de peste 300 de pagini sa apara si sa fie distribuit astazi invitatilor. (…) Multumim tuturor ierarhilor prezenti, de asemenea multumim tuturor celor care au venit de departe, monahi si monahii, persoane cu care vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist a colaborat din eparhia Aradului, din Eparhia Craiovei, din Eparhia Iasilor si de aici din Bucuresti”, a mai spus Preafericirea Sa. In Catedrala Patriarhala au fost prezenti oficialitati care l-au cunoscut pe Patriarhul Teoctist, stareti si starete din Arhiepiscopiile Bucurestilor, Iasilor, Craiovei si Aradului, eparhii unde a pastorit aproape sase decenii ierarhul Teoctist Arapasu, membrii Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Consilieri Patriarhali si Eparhiali colaboratori ai Patriarhului Teoctist, membrii ai familiei, preoti si sute de credinciosi din Bucuresti.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2014

Vizualizari: 669

Voteaza:

Patriarhul Teoctist pomenit la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

patriarhul teoctist

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE