Petitie electronica pentru Gojdu


La adresa electronica www.petitiononline.com/gojdu poate fi semnata o Petitie prin care se solicita respingerea infiintarii unei noi Fundatii "Ungaro-Romane" Gojdu si respectarea Testamentului Marelui Mecena.



La inceputul acestei luni aproape 30000 de semnaturi in sprijinul aplicarii ad litteram a testamentului lui Emanuil Gojdu au fost stranse in judetul Bihor la initiativa vicepresedintelui Fundatiei Gojdu din Sibiu, prof univ dr Mihai Drecin, alaturi de conf. univ. dr. Constantin Malinas, autorul cartii "Bicentenarul lui Emanuil Gojdu" si a numerosi fosti elevi ai Liceului Gojdu din Oradea. In mai multe biserici ortodoxe au fost organizate parastase sau slujbe religioase pentru a-l pomeni pe cel mai mare Mecena roman din toate timpurile. Slujbele au fost urmate de strangerea de semnaturi in sprijinul sustinerii aplicarii ad litteram a prevederilor testamentului lasat de catre acesta.

Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani (ASCOR) s-a alaturat campaniei lansate de la Bucuresti de Asociatia Civic Media si strange semnaturi in numele beneficiarilor Testamentului marelui Mecena, tinerii crestin ortodocsi din Transilvania si Ungaria.

Inaltii ierarhi ortodocsi din Transilvania au solicitat deja Guvernului retragerea Ordonantei de Urgenta nr. 183/2005 prin care este ratificat Acordul cu Budapesta din octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii "Publice" Gojdu in Ungaria, dupa cum informeaza Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului. Toti cei 15 inaltii ierarhii ortodocsi transilvani s-au exprimat categoric pentru respectarea literii si spiritului Testamentului Gojdu solicitind inclusiv Presedintelui Traian Basescu sprijin oficial din partea Statului Roman pentru recuperarea patrimoniului binefacatorului Emanuil Gojdu.

Ministerul de Externe de la Bucuresti nu doreste insa sa retraga Acordul perfectat cu Ministerul de Externe de la Budapesta. Dezbaterea asupra acestei Ordonante de Urgenta a Guvernului continua in Parlament, de aceea este necesar un numar cat mai mare de semnaturi pentru Petitia electronica adresata Presedintelui Romaniei, Guvernului si Parlamentului, la adresa www.petitiononline.com/gojdu.

 

.

16 Martie 2006

Vizualizari: 4923

Voteaza:

Petitie electronica pentru Gojdu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE