Programul IPS Teodosie de Sfintii Epictet si Astion

Duminica, 6 iulie, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la manastirea „Sfintii Mucenici Epictet si Astion” de la Capidava, asezamant monahal, care, pe data de 8 iulie, isi serbeaza hramul.



Luni, 9 iulie, incepand cu ora 18.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfintii Epictet si Astion” din Constanta (Aleea Veteranilor, nr. 11, kilometrul 5).

Marti, 8 iulie, IPS Teodosie va raspunde invitatiei Preasfintitului Visarion, Episcopul Tulcii, si va participa la praznuirea sfintilor dobrogeni Epictet si Astion la manastirea Halmyris (localitatea Murighiol), locul descoperirii sfintelor moaste.

Aproape de actualul sat Dunavatul de Jos, in cetatea Halmyris (Tulcea), au patimit Epictet si Astion, cei mai vechi mucenici de pe teritoriul Romaniei. Potrivit actului lor martiric, pastrat astazi doar intr-o copie din sec. XV, ei au patimit in anul 290, ca urmare a persecutiei dezlantuite de imparatul Diocletian (284-305). Sfantul Epictet era preot, originar din partile Rasaritului ducand o viata curata. Astion era un tanar chipes, nepot al senatorului roman Iulian. Era pagan, dar, intalnindu-se cu preotul Epictet si ascultandu-i cuvintele pline de intelepciune, se converteste la crestinism. Apoi, impreuna, se imbarca si pleaca spre Halmyris. Sosind in cetate comandantul Latronianus a aflat ca exista doi straini care i-au intors pe multi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi sa fie supusi chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a taiat capul intai lui Astion, apoi preotului Epictet.

Manastirea Capidava a fost infiintata in data de 1 iulie 2007, in apropierea cetatii omonime, unde, inca din anii 518-520, exista o episcopie. La asezamantul monahal de la Capidava au fost construite, in anul 2009, paraclisul cu hramul „Intrarea in biserica a Maicii Domnului” si corpul de chilii. Anul trecut, pe 8 iulie, Ierarhul Tomisului a pus piatra de temelie a bisericii mari, ocrotite de Sfintii Epictet si Astion, si a sfintit paraclisul. Corpurile de chilii au fost construite in stil arhitectonic brancovenesc, cu pridvor deschis la parter si balcon la etaj.


Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2014

Vizualizari: 644

Voteaza:

Programul IPS Teodosie de Sfintii Epictet si Astion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE