Reuniunea Tinerilor Ortodocsi de la Baia Mare

Peste 3500 de tineri ortodocsi din tara si din strainatate se vor intalni anul acesta, la inceputul lunii septembrie, la Baia Mare, in cadrul Reuniunii Tinerilor Ortodocsi, aflata la a doua editie. Evenimentul, care se va derula in intervalul 3-6 septembrie, este organizat de Episcopia Maramuresului si Satmarului, cu sprijinul Mitropoliei Clujului si a primariei municipiului Baia Mare. Proiectul este sustinut si de alte institutii locale, preoti si familii care locuiesc in vecinatatea orasului. Aproape 30 de parohii ortodoxe din judetul Maramures au confirmat implicarea in sustinerea evenimentului, iar peste 1.500 de tineri vor fi cazati in gospodariile unor tarani din satele apropiate orasului.



Dezbateri, seminarii, mese rotunde si vizite la muzee, propuneri pentru Reuniunea Tinerilor Ortodocsi de la Baia Mare
Reuniunea Tinerilor Ortodocsi din Romania are un caracter cultural si marcheaza anul Sfintei Euharistii si al Sfintilor Martiri Brancoveni. Astfel tinerii vor avea ocazia sa participe la dezbateri, seminarii, mese rotunde si sa viziteze muzee si locuri deosebite din Baia Mare. Vor fi discutate teme precum: Sfintii Brancoveni - Modele ale Credintei Marturisitoare; viata tinerilor ortodocsi practicanti; Tinerii - in Lumina Anului Omagial Euharistic; istoria locala a Maramuresului: Pintea Viteazul si curajul de a sta impotriva; constiinta identitatii noastre nationale, culturale si religioase.

Primirea tinerilor ortodocsi din tara, a celor din diaspora, precum si a participantilor din Bisericile Ortodoxe surori din strainatate, se va face luni, 1 septembrie, la Catedrala „Sfanta Treime”. A doua zi va fi organizat un program special pentru oaspetii din strainatate. Pentru prima data la intalnire vor participa tineri din Grecia, Ucraina, Moldova si din cateva tari ale Europei Apusene. Pe 3 septembrie va fi organizat un pelerinaj prin Maramuresul istoric si Tara Lapusului, ocazie cu care participantii vor putea sa cunoasca si sa descopere locuri pline de frumusete si farmec ale orasului Baia Mare si a imprejurimilor. Deschiderea oficiala a manifestarii va avea loc in dupa-masa zilei de 3 septembrie, de la ora 17, in fata Catedralei Episcopale "Sfanta Treime" , unde cei prezenti vor lua parte la un program de rugaciune, discutii si prezentarea delegatiilor din strainatate.

In fiecare zi, tinerii se vor ruga impreuna in 12 biserici parohiale din Baia Mare si vor dezbate temele propuse in grupuri mici organizate in 12 scoli din municipiu. Participantii vor rosti impreuna rugaciunile de seara la Catedrala Episcopala si vor asculta cuvintele incurajatoare si pline de invataturi ale ierarhilor. In fiecare seara, pe scena din apropierea Catedralei, manifestarea va fi intregita de bucuria cantecului romanesc. Programul artistic va fi sustinut in mare masura de tineri artisti consacrati din Maramures si din tara. Miercuri seara va avea loc un program artistic de muzica pop si folk, iar joi si vineri: muzica populara. Pe durata celor 4 zile, timp in care se desfasoara reuniunea tinerilor ortodocsi, vor avea loc si vizite la mai multe muzee din Baia Mare, printre care Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie si Muzeul de Mineralogie. Prin aceste vizite se doreste stimularea atat a tinerilor localnici, cat si a celor care vor veni in Baia Mare pentru cunoasterea orasului, a frumusetilor si valorilor autentice pe care le detine municipiul.

Un eveniment inedit va avea loc joi dupa-masa, de la ora 15:30, cand maestrul Dan Puric va sustine conferinta „Ortodoxia si identitatea noastra nationala”. In deschidere vor canta artistii grupului Brio Sonores. O alta activitate speciala va avea loc in seara zilei de 5 septembrie, cand va fi organizata de la ora 19:00, procesiunea "Bucuria credintei", pe traseul: Centrul Vechi – Primarie - Bulevardul Unirii – Catedrala „Sfanta Treime”.

Reuniunea tinerilor ortodocsi, un act de rezistenta in fata secularizarii
„Reuniunea tinerilor ortodocsi era o necesitate, mai ales ca s-a ajuns la o stare de risipire colectiva”, a afirmat Pr. Milan Balan, consilierul sectorului Teologic - Educational al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Parintele a precizat ca aceasta stare de risipire este improprie omului, o spun si Sfintii Parinti, aceasta pentru ca omul a fost creat ca fiinta integra, unitara si echilibrata.

„Ne ingrijoreaza, mai ales, inabusirea sufletului romanesc pe diferite cai, in special tineretul este o victima in acest sens. Exista pericolul pierderii identitati in timp, de la o generatie la alta. Este momentul, ca noi toti, in special tinerii, sa etaleze ce au mai valoros: cultural, religios si artistic. Reuniunea tinerilor ortodocsi poate fi un act incurajator, de rezistenta in fata valurilor secularizante care ne bantuie. Biserica nu face decat sa isi implineasca datoria, conducand oamenii spre mantuire si tinand constiinta credinciosilor treaza. Este momentul ca tanara generatie sa preia mesajele adanci «Cine suntem?» si sa inteleaga ca nu-i totul pierdut, ca-i posibil sa pierdem tot patrimoniul material, dar sufletul sa ne ramana viu”, a transmis intr-un interviu realizat de Radio Renasterea, Parintele Milan Balan, consilierul sectorului Teologic - Educational al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Autor: Andreea Paglesan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

01 Septembrie 2014

Vizualizari: 1149

Voteaza:

Reuniunea Tinerilor Ortodocsi de la Baia Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE