Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

Biserica Ortodoxa cinsteste la 8 mai pe Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan. Sfantul Ioan Evanghelistul a fost fiul pescarului Zevedei si al sotiei lui, Salomi.

Pescuind odata la Marea Tiberiadei, a venit Iisus si, stand pe tarm, i-a chemat pe cei doi fii ai lui Zevedei, Ioan si Iacob, sa devina „pescari de oameni“. Cei doi frati l-au lasat pe tatal lor si l-au urmat pe Iisus.

Sfantul Ioan a fost, mai intai, ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul si a fost chemat la apostolat de catre Mantuitorul impreuna cu fratele sau Iacob cand se aflau pe tarmul Ghenisaretului, fiind alaturi de Petru si Andrei cei dintai chemati la apostolie.

Sfantul Ioan Evanghelistul a fost cel mai tanar dintre cei doisprezece Apostoli; se pare ca avea cam 25 de ani cand a fost chemat la apostolie. A fost unul dintre Apostolii cei mai apropiati ai Domnului Iisus, si in Evanghelia sa, se numeste „ucenicul pe care il iubea Iisus“ (Ioan 21, 20). El este cel care s-a rezemat pe pieptul lui Hristos la Cina cea de Taina si ucenicul caruia Domnul, cand era rastignit pe Cruce, i-a incredintat pe Preacurata Sa Maica. Dupa Inaltarea Domnului la Cer, Sfantul Ioan a luat-o pe Sfanta Fecioara Maria in casa sa, slujind-o pana la adormirea ei. A participat la Sinodul Apostolic din Ierusalim. Apoi, Sfantul Apostol Ioan a mers la Efes (Asia), propovaduind credinta lui Iisus timp de 26 de ani. Tertulian si Fericitul Ieronim mentioneaza ca, din porunca imparatului Domitian (81-96), „Apostolul dragostei“ a fost exilat in insula Patmos unde a vietuit 15 ani. Aici el a scris Evanghelia sa, cele trei Epistole si cartea Apocalipsei.

In timpul imparatului Nerva (96-98), Sfantul Ioan s-a intors la Efes, unde a murit in al treilea an al domniei lui Traian (98-117).

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Mai 2014

Vizualizari: 702

Voteaza:

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE