Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul

Biserica Ortodoxa Romana cinsteste pe 27 septembrie pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul. Originar din localitatea Iviria, din Georgia, a fost luat in tinerete rob la turci si adus la Constantinopol.



Aici a fost rascumparat de Patriarhia Ecumenica si a invatat pictura, sculptura si broderia in lemn, precum si limbile greaca, turca si araba.

In jurul anilor 1690 a fost adus in Tara Romaneasca de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, unde a fost tuns in monahism si hirotonit ieromonah. A condus o perioada tipografia din Bucuresti si a infiintat o alta tipografie la manastirea Snagov, timp in care a tiparit 63 de carti, printre care un important volum de Didahii si Predici.

Datorita aleselor sale calitati morale si intelectuale, va fi ales episcop la Ramnic si apoi mitropolit al Munteniei.

In aceasta demnitate, s-a ingrijit de zidirea si innoirea lacasurilor de cult, printre care si manastirea Antim din Bucuresti.

In anul 1716, datorita impotrivirii sale fata de stapanirea otomana, este caterisit pe nedrept, arestat si trimis in surghiun la Manastirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai. Pe drum insa, ostasii turci l-au omorat intr-o zi de 26 septembrie, iar trupul i-a fost aruncat in raul Tungisa, langa Adrianopol.In anul 1996, dupa 250 de ani de la martiriul sfantului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreapta. Biserica Ortodoxa Romana l-a trecut in randul sfintilor in luna iunie a anului 1992.

.
Pe aceeaşi temă

27 Septembrie 2013

Vizualizari: 662

Voteaza:

Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE