Sfantul Irodion praznuit la Lainici si Poiana Mare

Sfanta Manastire Lainici si-a sarbatorit sambata, 3 mai, cel de-al doilea hram, de praznicul Sfantului Irodion, ale carui sfinte moaste sunt adapostite de acest asezamant monahal. Sfanta Liturghii a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si loctiitor de Arhiepiscop al Ramnicului, Mitropolitul Olteniei, impreuna cu Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, inconjurati de un numeros sobor de preoti si diaconi.

In aceeasi zi, Sfantul Irodion a fost praznuit si Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, al carui ocrotitor este.

Proznuirea Sfantului Irodion, Luceafarul de la Lainici, a inceput din ziua de vineri 2 mai, prin slujba Vecerniei, unita cu Privegherea. A doua zi, dis de dimineata, IPS Parinte Irineu si PS Parinte Nicodim au fost intampinati in Biserica mare a sfintei manastiri, randuita cu hramurile „Izvorul Tamaduirii” si „Sfantul Irodion de la Lainici”, unde au savarsit Sfanta Liturghie.

„N-a dat somn ochilor sai somn, nici osteneala genelor sale dormitare”

La finalul slujbei euharistice, IPS Parinte Irineu a subliniat ca aceasta sarbatoare duhovniceasca reprezinta un eveniment deosebit pentru Manastirea Lainici si pentru intreaga Biserica din Oltenia. „Sarbatorim azi pe Sfantul Irodion, un facator de minuni, mijlocitor inaintea Lui Dumnezeu si permanent rugator pentru cei care cred in Mantuitorul Iisus Hristos si implinesc cu staruinta si cu nevointa poruncile Lui. El a rostit neincetat Numele Domnului si L-au chemat totdeauna in ajutor. Din frageda copilarie a intrat in Manastirea Cernica, unde a avut ca staret pe nimeni altul decat pe Sfantul Ierarh Calinic. De la dansul a invatat sa puna mai presus de orice indemnul Domnului Hristos : «fiti desavarsiti, precum si Tatal vostru Cel din Ceruri desavarsit este!». Aceste cuvinte ale Domnului i-au rasunat in suflet, in inima, in minte si in cuget, adaugat in fiecare zi osteneala peste osteneala, ca sa ajunga la varsta barbatului desavarsit. Asemenea Psalmistului David, Sfantul Irodion n-a dat somn ochilor sai somn, nici osteneala genelor sale dormitare. Statea permanent in aceasta meditatie si in aceasta cugetare, ca un cer care doreste la izvoarele apelor, Sfantul Irodion alerga la Sfanta Biserica. La ceas de aleasa praznuire, il rugam asadar pe ocrotitorul nostru, ca impreuna cu toti cuviosii din Oltenia, sa mijloceasca pentru mantuirea sufletelor noastre”, a spus Mitropolitul Olteniei.

La finele Sfintei Liturghii, cei doi arhierei, preotii, diaconii si multimea credinciosilor prezenti au purtat in procesiune racla cu moastele sfantului imprejurul bisericii mari. Praznuirea Luceafarului de la Lainici s-a incheiat cu traditionala agapa frateasca, organizata in trapeza manastirii, prin osteneala parintelui staret Ioachim Pirvulescu si a intregii obsti de calugari.

Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare si-a cinstit Ocrotitorul

Sfantul Irodion, praznuit la Poiana Mare

In aceeasi zi, Sfantul Irodion a fost praznuit si Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, al carui ocrotitor este. Cu acest prilej, un sobor de preoti a savarsit Sfanta Liturghie la Biserica cu hramul “Sfantul Irodion de la Lainici”. In cadrul evenimentului religios a avut loc o procesiune cu icoana Sfantului Ocrotitor, cu plecare de la paraclisul „Sfantul Vasile cel Mare” pana la biserica spitalului, la care au participat cadre medicale, pacienti si alti credinciosi. „Sfantul Irodion este un model pentru noi slujitorii, pentru cadrele medicale, pacienti, pentru fiecare dintre credinciosi. El a dus o cruce, si fiecare dintre noi avem de dus o cruce. Cuviosul Irodion a fost monah, a simtit aceasta chemare sa se retraga din lume, rugandu-se lui Dumnezeu pentru noi toti. La fel si noi avem datoria sa ne ducem crucea, asa cum ne-a lasat-o Dumnezeu, fie ca suntem sanatosi sau bolnavi, ca avem multe necazuri si incercari. Iisus Hristos spune, in Sfanta Scriptura: “Cel ce nu-si ia crucea si nu-Mi urmeaza Mie, acela nu este vrednic de Mine!”, a spus in cuvantul de predica parintele Tinel Dudau, slujitor in cadrul spitalului. Sfantul Irodion de la Lainici, canonizat in anul 2011, a fost declarat un an mai tarziu Ocrotitor al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii medicale.

Prof.
Vasile Gogonea
Gabriela Popescu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

.

06 Mai 2014

Vizualizari: 666

Voteaza:

Sfantul Irodion praznuit la Lainici si Poiana Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE