Sfantul Voievod Stefan cel Mare praznuit la Manastirea Dobresti

Miercuri, 2 iulie, la Manastirea Dobresti din judetul Timis, ctitorie a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a avut loc sarbatorirea celui de-al treilea hram, „Sfantul Voievod Stefan cel Mare”. Cu acest prilej, a fost oficiata Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie la subsolul noii biserici a lacasului monahal, de catre un sobor de preoti si diaconi de la manastirile si parohiile din imprejurimi. Soborul a fost de condus de pr.

Sorin Lungoci, consilier eparhial al Sectorului invatamant si activitati cu tineretul. Din incredintarea Inaltpreasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la acest prilej de bucurie duhovniceasca a luat parte si Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timisoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

Ziua de astazi, pentru obstea Manastirii Dobresti, dar si pentru credinciosii din sat si din localitatile invecinate, a fost prilej de inaltare sufleteasca, de bucurie a intalnirii cu Sfantul Stefan cel Mare in rugaciuni si cantari.

Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre Preacuviosul Parinte Nectarie Arvai, staretul Manastirii Romanesti, care a pus la suflet celor prezenti importanta vietii si a activitatii Sfantului Stefan cel Mare pentru Biserica Ortodoxa Romana si pentru crestinismul balcanic, in general.

La acest praznic au participat membrii Asociatiei „Sfantul Stefan cel Mare si Sfant” din Timisoara, care au contribuit la buna desfasurare a acestei sarbatori. Totodata, cu prilejul acestui eveniment, Sectorul de invatamant si activitati cu tineretul a organizat la Manastirea Dobrești un pelerinaj pentru 15 elevi, clasati pe primele locuri la faza judeteana a Olimpiadei Nationale de Religie.

La finalul slujbei, Preasfintitul Paisie Lugojanul a transmis celor prezenti si obstii monahale conduse de Preacuviosul Parinte Protosinghel Matei Buliga, binecuvantarea si dragostea parinteasca a Inaltpreasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Asezamantul monahal din Dobresti, comuna Bara, a luat fiinta la data de 9 iulie 2003, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, si la initiativa si staruinta Preafericitului Parinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei), originar din aceasta localitate banațeana.

Lucrarile de constructie desfasurate la noua vatra monahala avanseaza, fiind demarate lucrari la biserica manastirii si la noul corp de chilii pentru obste si pelerini. Manastirea Dobresti are drept ocrotitori pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul si Sfantul Voievod Stefan cel Mare.


Sursa: mitropolia-banatului.ro
 

.

04 Iulie 2014

Vizualizari: 709

Voteaza:

Sfantul Voievod Stefan cel Mare praznuit la Manastirea Dobresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE