Sfintii Petru si Pavel - Hramul Catedralei arhiepiscopale din Tomis

Vineri, 29 iunie, cu prilejul praznuirii hramului Catedralei Arhiepiscopale „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie, impreuna cu IPS Iacob, Mitropolit de Mitilini (Grecia), incepand cu ora 8.30.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, absolventii Facultatii de Teologie vor depune juramantul de credinta fata de Biserica si neam.

Zidita intre anii 1883-1885, Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a suferit deteriorari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona din Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa André Doré. Catedrala adaposteste pretioase moaste ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de catre Preotul Dimitrie Popescu in anul 1931, moastele sfintilor Epictet si Astion, descoperite la Halmyris in anul 2001, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului (pictata la manastirea Durau, in timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, dupa icoana facatoare de minuni Prodromita, aflata la schitul romanesc din Sfantul Munte). Catedrala arhiepiscopala are statut si regim de manastire din anul 2002. Mai multe detalii gasiti pe siteul arhiepiscopiei:

http://www.arhiepiscopiatomisului.ro/structura-administrativa/catedrala-arhiepiscopala




Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1078

Voteaza:

Sfintii Petru si Pavel - Hramul Catedralei arhiepiscopale din Tomis 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfintii petru si pavel

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE