Sinodul BOR refuza reactivarea Mitropoliei Bucovinei


Hotararea a fost luata acum cateva zile, ca o reactie la materialele aparute in presa

 

„Sfantul Sinod considera inoportuna reactivarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul in alta parte decat in Cernauti si sprijina refacerea unitatii romanilor din intreaga Bucovina

 

Pas infiintarii Mitropoliei Bucovinei. Hotararea apartine Sinodului Bisericii Ortodoxe din Romania si a fost luata acum cateva zile. In acest fel, toate zvonurile privind reactivarea Mitropoliei din Bucovina, care a avut sediul la Cernauti pana in anul 1944 (cand Cernautiul a revenit URSS), dupa care s-a retras la Suceava, iar din 1948, odata cu plecarea Mitropolitului Sebastian la Iasi, s-a incheiat si existenta acesteia, nu mai au nici un suport real. Comunicatul de presa din care reiese ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a respins ideea infiintarii unei asemenea Mitropolii a fost dat publicitatii de Secretariatul Centrului Eparhial Iasi, ca o reactie la materialele aparute in presa locala si centrala in ultima vreme. Aceasta hotarare a fost luata de Sinod la lucrarile desfasurate in perioada 12 -14 iulie 1994, la Bucuresti.

In comunicatul publicat de Centrul eparhial Iasi se spune ca „ Intrucat Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu a fost de acord niciodata cu desfiintarea abuziva a Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernauti, Sfantul Sinod considera inoportuna reactivarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul in alta parte decat in Cernauti si sprijina refacerea unitatii romanilor din intreaga Bucovina> extras din comunicatul Biroului de Presa al Patriarhiei Romane din data de 14 iulie 1994. Avand in vedere ca din 1994 si pana azi nu au intervenit elemente care sa duca la reconsiderarea pozitiei exprimate mai sus, Mitropolia Moldovei si Bucovinei ramane in continuare la cele hotarate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane”. IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a confirmat faptul ca exista dorinta de a se reactiva la Suceava o Mitropolie. „Este problema Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane care poate sa aprobe reactivarea unei Mitropolii la Suceava. Se lucreaza la documentatie, dar noi trebuie sa facem ascultare de Sinod. Suntem la judecata Sinodului, nu a oamenilor. Reactivarea unei Mitropolii la Suceava nu este decat o dorinta mai veche a bucovinenilor. Oamenii vor multe, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane va fi cel care va hotari, in final”, a spus Preasfintia Sa Pimen. Tot Sfintia Sa a mai declarat in presa ca „nu intinderea, ci calitatea zonei conteaza. Este eparhia cu cele mai multe si mai valoroase monumente istorice din tara si printre cele mai importante din lume. Asta e Bucovina”.

 

Reamintim ca anul trecut Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat reorganizarea Mitropoliei Ardealului prin infiintarea unei noi Mitropolii, avand resedinta in Municipiul Cluj-Napoca.

 

Daniela MICUTARIU

Monitorul de Suceava

 

  

.

27 Iunie 2006

Vizualizari: 2546

Voteaza:

Sinodul BOR refuza reactivarea Mitropoliei Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE