Sobor de arhierei la sarbatoarea celui de-al doilea hram al Catedralei mitropolitane

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, a reunit şi în acest an în rugăciune mii de pelerini din întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului şi nu numai la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Aici, Slujbele religioase au fost oficiate de către un sobor de arhierei, membri ai Sfântului Sinod, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului.

Astăzi, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de ierarhi, format din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul românilor ortodocşi din Serbia, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

“Am avut bucuria în aceste zile de a avea la praznicul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș credincioși din întreg Banatul, pelerini din Ungaria și Serbia, precum și un grup de etnici aromâni din părțile Dobrogei, așadar, din toate locurile pe unde a pășit și a semănat cuvântul lui Dumnezeu, Sfântul Ierarh Iosif. Iată, după mai bine de 350 de ani, de la mutarea sa la Cereștile locașuri, glasul sfântului îi cheamă și astăzi pe cei din părțile Banatului și nu numai să vină la rugăciune pentru ei înșiși, pentru neam și pentru țară, pentru a-și mărturi credința și iubirea față de Dumnezeu. Sfântului Iosif a fost un om iubit atât de Dumnezeu, cât și de contemporanii săi și aflăm din viața sa, că veneau la el și îl cinsteau chiar și cei de alt neam, întrucât acesta devenise un adevărat model de iubire și sfințenie prin viața și lucrarea aleasă, săvârșid prin Harul lui Dumnezeu și numeroase minuni. Tot așa, și noi, suntem chemați de Mântuitorul Hristos să dăm mărturie de credința și dragostea noastră atât în mijlocul fraților noștri creștini, cât și oriunde ne-am afla, fiind următori ai iubirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și împlinitori ai cuvântului Său, așa cum a fost și Sfântul Ierarh Mitropolit Iosif”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

Pomenirea ctitorilor Catedralei mitropolitane
În cadrul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor a săvârșit o slujbă de pomenire a ctitorilor Catedralei Mitropolitane din Timișoara, între aceștia fiind numărați și vrednicii de pomenire mitropoliți ai Banatului, Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu.

“La această zi de mare sărbătoare nu am trecut cu vederea nici pomenirea ctitorilor acestei minunate catedrale, mitropolitul Vasile Lăzărescu și mitropolitul Nicolae Corneanu. Fiecare dintre aceștia a zidit într-un fel sau altul aceast sfânt locaș; mitropolitul Vasile punând cărămidă cu cărămidă, iar mitropolitul Nicolae, zidind «Catedrala cea Vie» a Mitropoliei Banatului, în cei peste 50 de ani de arhipăstorire. Așadar, ne-am rugat Bunului Dumnezeu să odihnească în corturile drepților, alături de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui locaș”, a mai subliniat Înaltpreasfinția Sa.

După slujbă, corul de copii de la Grădinița “Troița” și Școala “Sfântul Antim Ivireanu” din Timișoara și un grup de etnici aromâni au susținut recitaluri de cântece și poezie închinate Ocrotitorului Banatului.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

Pe aceeaşi temă

15 Septembrie 2015

Vizualizari: 452

Voteaza:

Sobor de arhierei la sarbatoarea celui de-al doilea hram al Catedralei mitropolitane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE