Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa cinsteste soborul Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Dupa traditia biblica, arhanghelii fac parte din ceata ingerilor apropiati Sfintei Treimi.



Mihail este cunoscut atat in Vechiul, cat si in Noul Testament drept capetenie a „ostirilor ceresti”, fiind cel ce il pedepseste direct pe Lucifer, izgonindu-l din cer atunci cand s-a razvratit impotriva Ziditorului. In limba ebraica Mihail se traduce „Cine este ca Dumnezeu”.

Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, inger al bunelor-vestiri dintre care amintim: vestea adusa lui Ioachim si Anei ca o vor naste pe Fecioara Maria, lui Zaharia ca va avea un fiu, pe Ioan Botezatorul, iar Fecioarei Maria ca il va naste pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu. Numele sau inseamna „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este taria mea”.

In municipiul Constanta isi serbeaza hramul biserica „Sfintii Arhangheli”, cunoscuta sub denumirea de Capela Militara (Bd. Tomis nr. 170).

Deoarece biserica a fost construita in anii 1939 - 1940 de catre Regimentul 13 artilerie, in curtea fostei Garnizoane militare, este cunoscuta si sub numele de Capela militara.
Pictura a fost realizata in tehnica fresco, intre anii 2007 -2011, de catre o echipa coordonata de pictorul Adrian Botea. O parte din fosta fresca, cea realizata de catre profesorul Constantin Ioanid, se pastreaza la exterior, in pridvorul bisericii.

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

06 Noiembrie 2012

Vizualizari: 884

Voteaza:

Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE