Vremea colindelor in Arhiepiscopia Craiovei

Credincioşii craioveni primesc vestea Naşterii Domnului în cânt de colind, împărtăşindu-se de alese bucurii duhovniceşti în cadrul tradiţionalelor festivaluri şi concerte organizate în această perioadă. După ce săptămâna trecută grupuri de colindători, în special copii beneficiari ai proiectului naţional de catehizare „Alege şcoala!”, dar şi grupuri de tineri de la parohii din Craiova şi împrejurimi, au vestit Naşterea Mântuitorului Hristos la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, luni, 15 decembrie, a fost rândul Paraclisului mitropolitan „Madona Dudu” să găzduiască frumosul regal de colinde tradiţional-bizantine al coralei Facultăţii de Teologie din Craiova, dirijată de arhid. lect.

dr. Adrian Maziliţa. Cu acest prilej, în mijlocul credincioşilor a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a rostit cuvânt de învăţătură spre folosul duhovnicesc al celor prezenţi la manifestare. „Din an în an, cântăm colindul sfânt şi bun. Îl aşteptăm pe Cel căruia îi zicem Moş Crăciun, care este Stăpânul şi Părintele nostru, pentru a păşi împreună cu El pe drumul spre Împărăţia Cerurilor. Iar pe drumul ce duce spre Împărăţia cea veşnică, ca şi în colind, ne conduce Biserica lui Hristos, pentru că Mântuitorul nostru este Calea, Adevărul şi Viaţa, aşa precum El însuşi ne-a spus. De aceea colindele sfinte cântate de înaintaşii noştri, de noi şi de cei ce ne vor urma, nu reprezintă altceva decât Sfânta Evanghelie transpusă în limbaj popular. Aşa a înţeles neamul nostru să transpună din revelaţia dumnezeiască într-o frumoasă cugetare, autentic creştinească, cântarea colindului. Să nu uităm însă că înobilarea sufletului, ridicarea lui la cele cereşti prin cântarea sfântă, trebuie împărtăşită şi altora, pentru că acesta este mesajul Mântuitorului Hristos, de a vesti tuturor marea bucurie a Naşterii Domnului”, a spus IPS Irineu.

„Glas de înger” pe scena Cercului Militar din Craiova
În cursul aceleiaşi zile, la orele serii, Fundația „Cuvântul care zidește” a Arhiepiscopiei Craiovei a organizat Gala laureaților Festivalului „Glas de înger”- spectacol caritabil de colinde și tradiții românești specifice sărbătorilor de iarnă, aflat la cea de-a XIII-a ediţie. Evenimentul a avut loc la Cercul Militar Craiova şi s-a bucurat, de asemenea, de prezența IPS Părinte Mitropolit Irineu. Alături de grupurile de colindători din şcolile gimnaziale, liceele şi grădiniţele doljene, au mai participat în calitate de invitaţi speciali: Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, Corul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Craiova, precum şi rapsodul popular Ion Creţeanu. Cu acest prilej, în holul Cercului militar a fost amenajat şi un mini-târg de Crăciun, unde au fost expuse obiecte decorative din lut create și pictate de către copiii voluntari în Campania „Micul Samarinean Milostiv”.

Acţiune caritabilă în cartierul Craioviţa Nouă
Tot în această perioadă, duminică, 14 decembrie, Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, în parteneriat cu Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craioviţa Nouă, au desfăşurat acţiunea caritabilă „Dăruind vei dobândi”. Astfel, la finalul Sfintei Liturghii săvârşite în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, un grup de elevi seminarişti, conduşi de pr. prof. Cristin Sperlea şi Grupul coral al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, condus de teologul Alin Mitroi, şi-au unit vocile într-un apreciat concert de colinde şi obiceiuri specifice Sfintelor Sărbători de iarnă. „Prin acest concert am dorit să realizăm o punte de legătură între credincioşii prezenţi în biserică, la Sfânta Liturghie şi cei care, din motive obiective şi binecuvântate de Dumnezeu, se află acasă şi nu pot fi alături de noi, la biserică. Pentru că avem în parohia noastră ” mulţi bătrâni singuri şi bolnavi, oameni care trebuie să simtă şi ei bucuria praznicului Naşterii Domnului” a mărturist părintele paroh Marius Neacşu. După cum ne-a precizat părintele prof. Cristin Sperlea, concertul caritabil de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul face parte dintr-un dintr-un proiect mai amplu, derulat de Seminarul Teologic din Craiova sub genericul „Tinerii elevi seminarişti în viaţa pastorală a parohiei”. Un proiect ce presupune implicarea mai activă a elevilor seminarişti în viaţa parohiei, pentru a îmbina astfel activităţile practice cu noţiunile teoretice pe care le învaţă la seminar.

Concert de colinde la Târgu Jiu
Miercuri, 17 decembrie, Liceul Teologic ,,Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, alături de protoieriile Târgu Jiu Nord, Târgu Jiu Sud şi Târgu Cărbuneşti, împreună cu Teatrul Dramatic ,, Elvira Godeanu” din municipiul de pe Jiu, organizează, începând cu ora 17.00, spectacolul ,,Tradiţii şi obiceiuri din bătrâni’’. Astfel, pe scena Teatrului Dramatic, vor susţine un concert de colinde tradiţionale de Crăciun corul Colegiului Teologic ,,Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana” şi corala „Nikofonis”, ambele dirijate de către diaconul profesor Nicuşor Lăzărică.

Diac.
Ioniţă Apostlache,
Diac. Gheorghe Cioiu

 

.
Pe aceeaşi temă

17 Decembrie 2014

Vizualizari: 574

Voteaza:

Vremea colindelor in Arhiepiscopia Craiovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE