Femeia in sutana


Pentru majoritatea romanilor, care se declara pe nerasuflate crestin-ortodocsi, imaginea unei femei-preot este aproape o blasfemie. Dogmele bisericii, vechi de sute de ani, s-au intiparit adanc in conceptia populara si nu lasa loc de prea multe interpretari. Pentru credinciosii obisnuiti, cei care nu-si pun intrebari si iau ad-litteram Sfanta Scriptura, femeia este o faptura cu conotatii diavolesti.

Nu a fost Eva, facuta din coasta lui Adam, cea care a cedat ispitei si l-a imbiat si pe el sa muste din mar? Asa s-a comis primul pacat, dupa cum ne arata Vechiul Testament pe care il cunoastem astazi. Creatorul i-a pedepsit atunci pe amandoi, pentru ca nu i-au ascultat porunca.
Dar cea mai grea pedeapsa pare s-o fi primit-o femeia. Caci ea va trebui sa suporte rusinoasa varsare de sange, durerile nasterii, ca si statutul de slujnica a barbatului.

Cine ne garanteaza insa ca asa suna mesajul, daca nu metafora originala? In primii ani de dupa Hristos, gnosticii aveau cu totul alte conceptii despre locul femeii in biserica si in societate. Adeptii acestui curent credeau cu tarie ca prima pamanteanca a fost, de fapt, cea care i-a deschis ochii barbatului, indemnandu-l sa se hraneasca din pomul cunoasterii. Asa se explica de ce Maria Magdalena capata, in textele apocrife, un rol extrem de important in viata lui Isus. Crestinii din primele secole erau convinsi ca ea era intaiul intre apostoli, daca nu mai mult…

Din toate aceste povesti s-a inspirat Dan Brown cand a scris neasteptatul best-seller intitulat “Codul lui Da Vinci”. Lasand fictiunea la o parte, cartea lui pune o problema extrem de actuala. Si anume cum se vede femeia prin ochii religiei oficiale, religie care a reusit sa-i stearga pe gnostici din istorie. Nu intamplator autorul este american, caci dincolo de ocean exista cu totul alta conceptie despre sexul slab sau frumos. In plus, America este de cateva sute de ani fieful reformatilor, singurii crestini care accepta astazi sa hirotoneasca femei.

La noi, urmasele Evei sunt privite inca prin ochelarii bisericii majoritare. Prima femeie-preot din Romania, o calvinista care slujeste la Timisoara, s-a lovit si ea de prejudecati. Atunci cand imbraca haina preoteasca, trebuie sa fie atenta cum se machiaza, ce culoare de oja foloseste sau cat de inalte tocuri are. Dincolo de aceste amanunte, pare sa se fi impacat insa cu situatia.
Iar acum asteapta ca oamenii sa-si schimbe mentalitatea. O schimbare inevitabila…
.

29 Iulie 2005

Vizualizari: 2307

Voteaza:

Femeia in sutana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE