Legea islamica pune pe foc Marea Britanie

 

Legea islamica pune pe foc Marea Britanie


Politicienii, mai multe ziare si o serie de inalti prelati din Marea Britanie au condamnat vehement declaratiile Arhiepiscopului de Canterbury, Rowan Williams, care a apreciat saptamana trecuta ca includerea unor aspecte ale legii islamice, Sharia, in societatea britanica este "inevitabila".

Seful Bisericii Anglicane a precizat ca se refera la legile privind casatoria sau chestiunile financiare, si nu la elementele radicale ale legii musulmane. Presa britanica a avertizat insa ca, in cazul in care o astfel de masura ar fi adoptata, tribunalele islamice ar putea aproba poligamia si ar impiedica institutiile financiare sa perceapa dobanda la imprumuturile acordate.

Apelul lui Williams a fost respins de guvernul de la Londra, care a precizat, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca "legile britanice trebuie sa fie aplicate in baza valorilor britanice". O campanie dura a fost declansata si de cateva ziare britanice, in frunte cu tabloidul "The Sun", care au cerut demisia neintarziata a Arhiepiscopului, pe care l-au acuzat ca tine partea "teroristilor musulmani".



Un moment nepotrivit

Declaratiile lui Williams vin intr-un moment delicat, in care autoritatile depun eforturi pentru a incuraja integrarea celor aproape doua milioane de musulmani, o situatie ingreunata de atentatul din iulie 2005, cand patru britanici islamisti s-au aruncat in aer la Londra, omorand 52 de persoane. Pe fondul scandalului, fostul Arhiepiscop de Canterbury, George Carey, s-a alaturat criticilor, iar mai multi membri ai Sinodului Bisericii Anglicane au cerut demisia lui Rowan Williams.

Zilele trecute, reprezentantii Arhiepiscopului au tinut sa precizeze intr-un comunicat ca declaratiile acestuia au fost prost inteles. "Arhiepiscopul nu a facut nicio propunere despre Sharia in alocutiune sau in interviu si nu a cerut introducerea unei jurisdictii paralele legii civile. Arhiepiscopul a remarcat ca de fapt anumite dispozitii ale Sharia sunt deja recunoscute in societatea si de legea noastra", a subliniat comunicatul.

SHARIA

Legea care sperie Occidentul


Sharia este codul de legi islamic, bazat pe Coran si pe practicile si invataturile profetului Mahomed, care acopera un spectru larg de probleme, de la politica, guvernare, comert pana la aspectele banale din viata de zi cu zi a credinciosului musulman. In Occident, Sharia a fost deseori redusa la aspectele extreme ale unor pedepse - condamnarea la moarte pentru apostazie, uciderea cu pietre pentru adulter, amputarea mainii pentru furt. In tarile musulmane, Sharia exista ca sistem legal paralel sau a fost incorporata in sistemul legal. Presa britanica precizeaza ca cel putin zece tribunale islamice opereaza in prezent in Albion, rezolvand in special dispute financiare sau divorturi.

 

Adrian Cochino

.

11 Februarie 2008

Vizualizari: 863

Voteaza:

Legea islamica pune pe foc Marea Britanie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE