Ortodocsii revendica jumatate de stadion


Parohia Elisabetin a solicitat retrocedarea unei suprafete de aproape 16 hectare in zona arenei pe care joaca Poli. Biserica Ortodoxa Romana revendica aproape 16 hectare pe raza municipiului Timisoara, inclusiv o parte de sub stadionul "Dan Paltinisanu". 

Primaria a primit in acest sens o adresa de la Guvernul Romaniei, prin care este anuntata ca reprezentantii BOR au depus mai multe solicitari de retrocedare a unor terenuri, in baza Legii 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii.

De solutionarea revendicarilor facute de catre cultele religioase nu se ocupa comisiile locale de fond funciar, ci o comisie speciala care activeaza pe langa Guvern.

Cea mai mare bucata de teren revendicata de BOR se afla in zona stadionului "Dan Paltinisanu", fiind marginita de bulevardul Liviu Rebreanu.

Este vorba de trei parcele topografice care insumeaza 15,9
hectare.

Luate impreuna, ele au forma unui triunghi in care o latura este reprezentata de bulevard, iar unghiul opus se afla exact pe gazon . De altfel, aproape o jumatate din stadion este afectat de aceasta
revendicare. Mai sunt cuprinse si o parte din bazele sportive din apropiere. Titularul cererilor este Parohia Ortodoxa Elisabetin.

“Guvernul va decide”

Angajatii Primariei au primit sarcina sa afle care este situatia juridica a tuturor terenurilor revendicate. “Acest teren a fost dezmembrat de-a lungul timpului in mai multe parcele. Documentatiile de dezmembrare sunt la Oficiul de Cadastru. Noi trebuie sa aflam exact ce forma juridica au. In final vom face o adresa in care vom arata care sunt actualii proprietari cu CF-uri.

Guvernul va decide daca se va face retrocedarea sau nu. Oricum, doar o parte din terenurile revendicate in aceasta zona apartin Primariei, restul intrand in proprietatea altor persoane fizice sau juridice”, ne-a declarat Ioana Ciucur, inspector in cadrul Directiei de Urbanism.

Aceasta a mai spus ca nu poate preciza daca actele trimise de catre Biserica Ortodoxa sunt corecte din punct de vedere legal. “Noi nu primim astfel de acte, ele raman la comisia speciala de pe langa Guvern.
Potrivit Legii 247, reconstituirea se poate face chiar si pe baza de martori”, a afirmat Ioana Ciucur. Secretarul Primariei, Ioan Cojocari, are o cu totul alta opinie fata de acest aspect.

 “Trebuie sa primesc actele aici. Pana acum nu le-am primit, ci numai numarul de parcele. Daca nu le primesc, resping revendicarea”, a declarat Cojocari. El a mai spus ca Primaria a primit pana acum, din partea tuturor cultelor religioase, solicitari de retrocedare pentru 70 de pozitii.

“E treaba Parohiei”

Stadionul "Dan Paltinisanu", folosit de clubul Politehnica, se afla in proprietatea Consiliului Judetean Timis care a investit in ultimii ani, din surse proprii, dar mai ales atrase, aproape 100 de miliarde de lei vechi. Presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc, ne-a declarat ca nu a primit nicio informare oficiala referitoare la solicitarea de retrocedare.

“Nu pot sa fac niciun comentariu, fiindca nu am primit nicio notificare. In mod normal, ca proprietari, trebuia sa fim informati. Exista aceasta dorinta de retrocedare, pe care o consider intr-un fel fireasca. O sa vedem ce se intampla”, a comentat Ostaficiuc.

Reprezentantii Mitropoliei Banatului nu se arata dispusi sa discute despre acest subiect. Consilierul economic nu a fost ieri de gasit. Secretarul care a raspuns la telefon a fost in schimb foarte intrigat in privinta motivului pentru care ne interesam de cererea de retrocedare.

 “E treaba Parohiei. De ce va intereseaza? E treaba Parohiei ce face cu terenul”, a exclamat, de la celalalt capat al firului, secretarul de la Mitropolie.

Catolicii au primit trei cladiri

Zilele trecute, Primaria Timisoara a primit decizia finala privind retrocedarea a trei cladiri in favoarea Bisericii Romano-Catolice. Este vorba de imobile care gazduiesc Casa Studentilor, Colegiul Banatean si

Liceul "Dositei Obradovici". Secretarul municipalitatii, Ioan Cojocari, a precizat ca, potrivit Legii 247, s-au primit notificari de revendicare pentru 11.000 de hectare de teren.

 

.

10 Februarie 2006

Vizualizari: 1461

Voteaza:

Ortodocsii revendica jumatate de stadion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE