Astazi, 23 decembrie, este zi aliturgica in calendarul ortodox

In Biserica Ortodoxa sunt randuite, pe parcursul anului bisericesc, mai multe zile aliturgice in care nu se oficiaza Sfanta Liturghie. Care sunt aceste zile si ce semnificatii au ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'In cursul anului bisericesc sunt cateva zile numite aliturgice, zile in care nu se savarseste nici o Liturghie. Aceste zile sunt, in primul rand, miercurea si vinerea din saptamana branzei de dinaintea Postului Mare, Postului Paresimilor, apoi luni si marti din saptamana intai sau din saptamana mare a Postului Paresimilor, postul Sf. Pasti, si apoi Vinerea din saptamana patimilor sau Vinerea cea mare, Vinerea inmormantarii Domnului Iisus Hristos. Si in situatia actuala a Nasterii Mantuitorului sau a Craciunului, din anul mantuirii 2005, intrucat ajunul sarbatorii este in zi de sambata, ziua dinainte, adica vineri, devine aliturgica.

In ea nu se savarseste nici o Liturghie. Dupa randuiala Utreniei si a Miezonopticii se va savarsi randuiala Ceasurilor imparatesti, ceasuri care se citesc intotdeauna inaintea celor mai mari sarbatori'.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a spus si de cand se pastreaza aceasta randuiala a zilelor aliturgice: 'Aceasta randuiala am luat-o de la Parintii de demult ai Bisericii, asa dupa cum citim in randuiala Tipiconului. Dupa randuiala parintilor din Tara Sfanta, mai ales de la manastirile din preajma Ierusalimului si ale Betleemului, parintii monahi care se nevoiau acolo nu savarseau in aceste zile Sf. Liturghie. Acest obicei a fost preluat de catre intreaga Biserica, pastrandu-se cu sfintenie pana astazi'.

.

23 Decembrie 2005

Vizualizari: 2381

Voteaza:

Astazi, 23 decembrie, este zi aliturgica in calendarul ortodox 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE