Biserica din Basarabia se implica in combaterea traficului de fiinte umane

 

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Misiunea din Republica Moldova, la initiativa si in parteneriat cu Misiunea Sociala "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei, a demarat un program de prevenire si combatere a traficului de fiinte umane.

Scopul programului este de a informa si sensibiliza preotii cu privire la riscurile traficului de fiinte umane, de a cultiva o atitudine toleranta fata de victime in comunitatea laica si bisericeasca si de a implica clericii an promovarea mesajelor de prevenire a traficului de fiinte umane. Dintre activitatile cele mai des desfasurate in parohii, vor fi predicile, vizitele pastorale, rugaciunile de calatorie, orele de educatie moral-spirituala. De asemenea, preotii vor contribui la reducerea fenomenului de traficare si re-traficare, prin acordarea de protectie si asistenta an reintegrarea victimelor in societate.

Asimiland modelul de succes din Romania si Ucraina, acest program de mobilizare a preotilor in scopul prevenirii traficului de fiinte umane, prevede si elaborarea unui ghid.

Lucrarea, intitulata "Prevenirea traficului de fiinte umane prin activitati pastorale si didactice", contine mai multe repere teologice, ce vin an sprijinul preotilor. Acestia vor putea consilia spiritual persoanele care au decis sa plece peste hotare sau pe cei care au reusit sa revina acasa.

In baza experientei acumulate, OIM Moldova lanseaza un proiect mai amplu de implicare a institutiilor religioase in prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane. Acest proiect va fi realizat in colaborare cu Programul de Parteneriat pentru Moldova a Consiliului Mondial al Bisericilor, in care sunt implicate Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei), Biserica Romano-catolica, Uniunea Bisericilor Crestine Evanghelice Baptiste si Biserica Evanghelica Luterana din Moldova.

Argumentand necesitatea desfasurarii acestui program, Martin Andreas Wyss, seful misiunii OIM, sustine ca "Biserica este aparatorul firesc al celor slabi si umili, singuri si disperati.". "Daca Biserica, prin membrii ei, va cunoaste mai multe despre ranile ascunse din sufletele femeilor traficate, atunci ea va fi mai bine pregatita sa le inteleaga si sa le ajute, va fi mai deschisa sa ajunga pana la ele si sa le usureze suferinta", a mai declarat Martin Andreas Wyss.

Activitatile OIM Moldova an domeniul prevenirii si combaterii traficului de fiinte umane prin implicarea institutiilor religioase, sunt desfasurate cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeana si Guvernul SUA.

 

.

02 Octombrie 2006

Vizualizari: 2198

Voteaza:

Biserica din Basarabia se implica in combaterea traficului de fiinte umane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE