Parintele Teofil Paraian implineste 77 de ani


Astazi, 3 martie 2006, parintele Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, judetul Brasov, implineste venerabila varsta de 77 de ani. Nascut (1929) intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, viitorul monah Teofil (Ioan dupa numele de botez), este primul din cei patru frati. Se naste fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca intre anii 1935-1940. Isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara intre 1942-1943, iar pana in 1948 urmeaza, tot la Timisoara, cursurile liceale intr-un liceu teoretic pentru vazatori. In aceasta perioada il cunoaste pe parintele Arsenie Boca de la care deprinde rugaciunea mintii: 'Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul', rugaciune pe care continua sa o exerseze inca inainte de a intra in monahism.

Preocuparea pentru viata religioasa si pentru aprofundarea cunostintelor teologice il determina sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu, intre anii 1948-1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotararea de a intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa patru luni este calugarit si primeste numele de Teofil (cuvant provenit din limba greaca: teo + filos si care se traduce cu 'iubitor de Dumnezeu') in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului. La 7 ani de la calugarie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit diacon de catre mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983 (dupa 23 de ani de diaconie!) este hirotonit preot de catre IPS Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In anul 1986 este hirotesit protosinghel, iar in 1988 arhimandrit. Din 1992 incepe sa raspunda invitatiilor din tara si participa in aproape toate orasele importante din Romania la conferinte duhovnicesti, de obicei in perioada Postului Mare sau in Postul Nasterii Domnului. Darul deosebit al parintelui Teofil de-a vorbi si mai ales de-a aprofunda cuvintele Sf. Scripturi si, in special, ale Noului Testament, preocuparea pentru cartile fundamentale ale spiritualitatii ortodoxe, cum ar fi Patericul si Filocalia, dar si pentru textele liturgice cuprinse in cartile de slujba, il fac sa fie iubit si in acelasi timp sa fie un parinte duhovnicesc cu autoritate si discernamant. Parintele Teofil, in situatia sa de nevazator, dar stravazator cu duhul, ne provoaca pe noi toti sa ne asumam viata cu pace, cu bucurie, cu binecuvantare si cu constiinta ca Dumnezeu da omului atat cat poate duce, iar ce este mai presus de noi trebuie asumat intru rabdare. Parintele Teofil Paraian este o provocare pentru noi toti deoarece este un model viu, dinamic si statornic in ce priveste viata duhovniceasca. Programul de viata duhovniceasca recomandat de parintele Teofil este o permanenta provocare la adresa autosuficientei, comoditatii si superficialitatii credintei noastre:
1. Sa mergi la biserica in zilele de duminica si sarbatoare.
2. Sa incepi ziua cu Dumnezeu: rugaciunea de dimineata si de seara si rugaciunea de la vremea mesei.
3. Sa citesti in fiecare zi doua capitole din Noul Testament.
4. Sa spui cat mai des rugaciunea lui Iisus: 'Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul';
5. Sa postesti in zilele de post de peste saptamana si atunci cand este randuit de Biserica; in cele patru mari posturi de peste an.
La cei 77 de ani, parintele Teofil Paraian ramane un om al credintei lucratoare prin iubire, un om al bucuriei si al nadejdii.
La ceas aniversar ii uram parintelui Teofil sanatate si sa inmulteasca pe mai departe iubirea, bucuria si credinta. La multi ani, parinte Teofil!

.

03 Martie 2006

Vizualizari: 2072

Voteaza:

Parintele Teofil Paraian implineste 77 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE